23948sdkhjf

Maskinuthyrare väljer Ironhand

I slutet av 2019 beställde det internationellt verksamma rentalföretaget Loxam 82 Ironhandsystem från svenska Bioservo. Nu kompletterar den franska rentalgiganten beställningen med ytterligare 18 system.

– Bioservo är ett erkänt företag som utvecklar lösningar för att förebygga skador såsom förslitningsskador och gör det möjligt för användare att utvärdera den kraft de använder vid repetitiva arbetsuppgifter, göra noggranna uppföljningar och förbättra arbetsmiljön. Som företag inom uthyrning av utrustning och verktyg anser Loxam det vara av högsta vikt att kunna erbjuda den här typen av lösningar till våra kunder. Vi har stort intresse av alla innovationer som kan bidra till att förebygga risker och säkerställa användares hälsa, sade Olivier Grisez, vd för Loxam i Frankrike i samband med att den första ordern placerades.

Att Loxam vände sig till Sverige har sina förklaringar. Bioservo Technologies grundades 2006 genom ett samarbete mellan forskare på Kungliga Tekniska Högskolan och läkare på Karolinska Sjukhuset i Stockholm. Sedan dess har företaget genom att kombinera medicinsk expertis och robotteknologi byggt upp en stark global position inom så kallad soft exoskeleton-teknologi för handen, både för industriella tillämpningar som förbättrar arbetares hälsa och för att förbättra livskvalitet för personer med nedsatt muskelstyrka.

Den senaste produkten i paletten är Ironhand som lanserades 2018 och som stärker det mänskliga greppet, vilket kan vara värdefullt även för friska människor, exempelvis industriarbetare, som med teknikens hjälp behöver mindre greppstyrka för att utföra repetitiva arbetsuppgifter. Genom att använda mindre kraft minskar trötthet, vilket minskar risken för förslitningsskador och minskar antalet sjukfrånvarodagar och kostnader i samband med detta.

Bland upphovsmännen finns bland annat professor Hans von Holst som också tagit mycket aktiv del i utvecklingen av den så kallade MIPS-tekniken som revolutionerat hjälmars möjligheter att skydda användaren mot huvudskador. Läs mer här. 

Än så länge gäller avtalet med Loxam rätten till uthyrning av Ironhandsystemen i Frankrike, men företaget är verksamt i betydligt fler länder – även i Sverige efter förvärvet av Ramirent förra året.

– Ordern bekräftar det ökade intresset för Ironhand som vi ser både från Frankrike och andra länder. Arbetare inom bygg- och anläggningsindustrin och tillverkande företag utför ofta repetitiva arbetsuppgifter över en längre tid och kan vara i farozonen för att få förslitningsskador, säger Bioservos vd Petter Bäckgren, som gärna ser att produkten blir tillgänglig för betydligt fler användare.

En öppning kom exempelvis från Japan härom veckan genom ett avtal med Nishio Rent All som framöver ska sälja och hyra ut Ironhand till bygg-, anläggnings- och underhållsindustrin i Japan. Företaget har 400 filialer i Japan och ytterligare filialer och dotterbolag i Malaysia, Thailand, Singapore, Vietnam, Kina och Australien.

– Japan är en intressant marknad, både för sin storlek men också för att japanska företag ligger i framkant när det gäller att introducera robotar och exoskelett. Nishio är angelägna om att prova Ironhand hos sina kunder. Vi ser verkligen fram emot att utforska möjligheterna tillsammans med dem, säger Petter Bäckgren.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.095