23948sdkhjf

”Oljan har blivit en del av funktionen”

Automatiska transmissioner kräver oljor som är så komplexa att de ibland betraktas som en reservdel.

Det är viktigt att motoroljan är av rätt kaliber. En ännu mer krävande produkt hittar vi i växellådan – automatiska transmissioner kräver en ATF (Automatic Transmission Fluid), en transmissionsolja som ska uppfylla en rad motstridiga funktioner.

– En ATF är otroligt komplex, säger Johan Bolkéus, produktchef på Fuchs Lubricants Nordic.

Växellådan rymmer en hel rad komponenter som ligger i ett smörjande oljebad.

Oljan ska dock också erbjuda rätt friktion när lameller, kugghjul, momentomvandlare, planetkugghjulssatser, centrifugaloljepump, tätningar med mera samverkar.

–  Blir det inte rätt kan det slira eller hugga, oljan blir nästan en inbyggd del av maskinens konstruktion, säger Johan Bolkéus.

För tunga maskiner heter denna produktgrupp formellt sett, ”oljor för hydraultransmissioner” och dessa oljor har fått hänga med i många tekniska svängar under de senaste åren.

– Den tekniska utvecklingen har gått fort – det blir allt komplexare konstruktioner, växellådorna är till exempel inte lika stora längre, växlarna blir därför mer belastade och vi måste få fram oljor som klarar både den högre belastningen och de högre temperaturerna, kommenterar Johan Bolkéus.

ATF-oljorna är ibland så specifika att det bara finns en enda godkänd produkt – som då betraktas som en reservdel.

–  Oljan har blivit en del av funktionen, förklarar Johan Bolkéus.

ATF-oljorna ska till exempel ha både hög förmåga att bibehålla sin friktionskaraktäristik och god skjuvningsstabilitet, de ska vara flytande även när det är kallt och stå emot oxidation.

Väljer man fel ATF kan det leda till slirning eller hugg vid acceleration, svårighet att växla, alltför kraftig nötning av komponenter och i värsta fall ett totalt växellådshaveri, noterar Fuchs Nordic.

–  Det är jätteviktigt att använda en ATF-olja som är byggd just för den maskinen, blir det fel kan det leda till reparationer som kostar  hundratusentals kronor, fastslår Johan Bolkéus.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.078