23948sdkhjf

Rekordmånga kvinnor till Nackademins byggutbildningar

Det har aldrig varit fler kvinnor på yrkeshögskolan Nackademins byggutbildningar. Efter en ökning med mer än 200 procent jämfört med förra året antogs i år kvinnor på ungefär en tredjedel av tillgängliga byggutbildningsplatser.

Vi har aldrig haft en så hög andel kvinnor på våra byggutbildningar som vi har nu. Vår ambition har hela tiden varit att minska könssegregationen och bidra till ökad jämställdhet inom byggbranschen. Tack vare ett gott samarbete med arbetsmarknaden ser vi nu att fler kvinnor faktiskt väljer en framtid inom bygg, säger Astrid Westfeldt Corneman, vd på Nackademin.

När höstterminen nu dragit igång kan hon konstatera att sammanlagt 111 kvinnor antagits till Nackademins byggutbildningar. Jämfört med föregående år innebär det en ökning med mer än 200 procent och betyder att ungefär 32 procent av platserna på skolans byggutbildningar gått till kvinnor.

Skolledningen förklarar kvinnornas kraftigt ökade intresse för byggbranschen med riktade marknadsinsatser och ett starkt samarbete med branschen och näringslivet.

Nackademin rapporterar dessutom om ytterligare en positiv trend, nämligen ett allmänt ökat intresse för yrkesutbildning på högskolenivå. 1 301 nya studenter har antagits till höstens utbildningar, en ökning med 37 procent från föregående år.

Det ökade elevintaget möjliggjordes då Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) gav Nackademin klartecken för totalt 187 extra utbildningsplatser inför hösten. Detta som ett led i stora budgetsatsningar som bedöms nödvändiga inom yrkeshögskolan för att möta behovet av utbildning och omställning på arbetsmarknaden på grund av coronakrisen.

Det ökade förtroendet från regeringen visar tydligt på hur viktig roll yrkeshögskolan har för Sveriges kompetensförsörjning. Vi ser även att antalet tomma platser på utbildningarna har minskat, vilket är ytterligare tecken på att YH är en utbildningsform som fungerar i praktiken. Det är viktigare än någonsin i tider som dessa, säger Astrid Westfeldt Corneman.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.109