23948sdkhjf

Epiroc står emot pandemin väl

Covid-19-pandemin hade en betydande inverkan på såväl intäkter som resultat för Epiroc under årets andra kvartal. Företagets vd och koncernchef Helena Hedblom betonar dock att företaget snabbt kunde anpassa sig till den nya situationen.

Den 18 juni kunde Epiroc fira tvåårsjubileum som börsbolag efter avknoppningen från Atlas Copco. På grund av covid-19-pandemin blev det dock ett nedtonat firande. Dels av risken för smittspridning, men också för att pandemin slagit hårt mot företaget, även om Helena Hedblom då delårsrapporten för årets andra kvartal presenterades kort därefter betonade att företaget klarat sig väl i en mycket besvärlig situation.

Covid-19-pandemin hade en betydande påverkan på oss i kvartalet. Trots detta lyckades vi snabbt anpassa vårt sätt att arbeta, sänka våra kostnader, visa mot­ståndskraft i vår lönsamhet samt leverera ett starkt kassaflöde. Vi lyckades med detta samtidigt som vi prioriterat hälsa och säkerhet och stöttat våra kunder i denna unika och utmanande situation.

I synnerhet i kvartalets början noterades en minskning bland kundernas aktiviteter på grund av restriktioner av olika slag. Det slog mot såväl nyförsäljning som eftermarknad, men med en orderingång som till slut stannade på drygt 8,1 miljarder kronor blev inte den organiska nedgången större än 17 procent jämfört med motsvarande period 2019.

Intäkterna minskade organiskt med 15 procent till 8,5 miljarder kronor medan rörelseresultatet anges till 1,4 miljarder kronor jämfört med nästan 2,3 miljarder kronor under samma period förra året.

De besparingsåtgärder som vi har initierat, dels med anledning av pandemin och dels för att förbättra effektiviteten, genomfördes som planerat under kvartalet. Vi har redan uppnått kostnadsbesparingar från både kort- och långsiktiga åtgärder. De långsiktiga åtgärderna förväntas spara mer än 500 miljoner kronor årligen från det tredje kvartalet 2020. Ytterligare besparingar tillkommer från slutet av året, inklusive besparingar relaterade till planerade uppsägningar, säger Helena Hedblom som räknar med att efterfrågan på såväl utrustning som eftermarknad kommer att fortsätta påverkas negativt av pandemin ett tag framöver.

Men det finns också en hel del ljuspunkter.

Kundernas intresse för vårt erbjudande inom automation och digitalisering har ökat till följd av pandemin och det är en hög aktivitetsnivå i våra regionala automations­centrum. I kvartalet vann vi flertalet order för automations­lösningar, för tillämpningar både under och ovan jord. Bland annat en stor order i Chile med 6th Sense-lösningar för automation, uppkoppling och informa­tions­hantering. Pandemin har också lett till att användandet av digitala verktyg för utbildning och kundinteraktion ökat ytterligare.

Läs mer om Chileordern här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109