23948sdkhjf

Snart uppgraderas spårtunnlar i väst

Ramboll tog i början på sommaren över taktpinnen för att göra det möjligt att reparera och modernisera tio spårtunnlar längs Södra Bohusbanan under 2022.

I augusti 2007 var det fest kring Södra Bohusbanan som då kunde fira 100-årsjubileum. Men det finns förstås också en baksida, nämligen att åldern tar ut sin rätt. Delvis är anläggningen svårt sliten samtidigt som den inte är dimensionerad för den trafik som bedöms som rimlig för att kunna stärka utvecklingen i regionen mellan Göteborg och Uddevalla.

Bland annat finns stora behov att reparera banans tio spårtunnlar mellan Stenungsund och Uddevalla. Tunnlarna togs i drift i början av 1900-talet och är nu i behov av renovering. Bland annat är bedömningen att såväl tunnelportaler som betongkonstruktioner måste rivas och bytas ut.

På försommaren tilldelades Ramboll ansvaret för upprustningen. Framtagandet av förfrågningsunderlag och annan planering sattes igång omedelbart med snabbt färdigställande som ett av huvudmålen. Förhoppningen är att tunnlarna ska kunna repareras under år 2022 på ett sätt som ökar livslängden med ytterligare hundra år med ökad säkerhet för både gods- och persontrafik.

Det är ett gäng med bra sammanhållning och kompletterande kompetenser som ska jobba med projektet. Experterna har bakgrunder inom allt ifrån miljöfrågor, järnväg och bergteknik till projektledning, säkerhet, BIM och datasamordning, säger Susanna Ohlin, affärsområdeschef på Ramboll.

Förhoppningen är att hitta lösningar som är både innovativa, hållbara och produktionsvänliga. Uttalade fokuspunkter för arbetet är säkerhet, tid- och kostnadseffektivitet.

Nästa gång de behöver rustas upp blir förhoppningsvis inte förrän om ytterligare 100 år och fram till dess kommer många människor och varor att passera sträckan, säger Susanna Ohlin.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.125