23948sdkhjf

Fortfarande  vanligt med pappersfakturor

Var sjunde småföretagare i Sverige skickar fortfarande sina fakturor som brev, enligt Visma, som genomfört en undersökning bland drygt 1 000 småföretagare.

I Sverige finns i dag drygt en miljon registrerade företag. Av dessa är den stora majoriteten små bolag med upp till nio anställda. Trots kostnader för porto, ökad miljömedvetenhet och digitala verktyg som sköter faktureringen automatiskt skickar fortfarande ungefär var sjunde småföretagare i Sverige – 14 procent – sina fakturor som brev.

Det hävdar Visma som genomfört en undersökning bland lite mer än 1 000, småföretagare.

Att skicka fakturor digitalt är mer hållbart eftersom utsläppen från papper och transporter försvinner. Dessutom är det bättre för företagets ekonomi eftersom man får betalt snabbare, vilket är särskilt viktigt nu när coronakrisen slår hårt mot många små företag, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Varannan småföretagare i Sverige, 53 procent, uppger att de mejlar sina fakturor som en pdf-fil medan 27 procent väljer att fakturera via ett bokföringsprogram eller annan faktureringstjänst. Då återstår var femte som håller kvar vid manuell hantering, fördelade på 14 procent som skickar brev och fem procent som har någon annan lösning.

Faktureringen är en av de viktigaste saker en företagare behöver ha koll på. Tack vare modern teknik kan de lägga tiden på att driva och utveckla företaget i stället för att frankera, skriva ut och posta fakturor. Det tjänar såväl företaget som samhället och miljön på, säger Boo Gunnarson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.078