23948sdkhjf

Svensk förvärv för Tokvam

Det norska företaget räknar med en omedelbar tillväxt på 15–20 procent till följd av förvärvet, ambitionerna för produktområdet uppges dock vara mycket större än så.

Enligt ett pressmeddelande tar Tokvam över svenska Ilsbo tools AB:s kättingröjare, det norska företaget har köpt både produkt- och varumärkesrättigheterna till varumärket Ilsbo Tools.

– Ilsbo Tools är ett företag som vi har känt och följt länge och tyckt att produkterna passar Tokvam mycket bra, säger Finn Kristian Tokvam, vd för Tokvam AS, i pressmeddelandet.

Fokus ska nu läggas på vidareutveckling för att påskynda tillväxten, förklarar han.

– Vi ser också att det finns marknadssegment som vi vill ha mycket mer fokus på i framtiden. I detta sammanhang är vi mycket nöjda med att vi har mer resurser från Ilsbo under 2–3 år framöver, inklusive ägaren och produktutvecklaren Leif Andersson, säger

Det norska företaget tar också över återförsäljaravtalen med Lantmännen i Sverige och Eik Maskin i Norge.

Enligt pressmeddelandet kommer Ilsbo Tools AB att fortsätta sin verksamhet i mindre skala och fokusera på andra produkter.

Vilka produkter det handlar om är inte klart.

– Vi har kommit till en korsning där vi antingen måste investera betydligt för att öka volymen eller sälja rättigheterna till någon annan som skulle ta denna resa. Med tanke på all osäkerhet vi ser på dagens marknad var detta en bra lösning för oss, säger Ilsbos ägare och utvecklare Leif Andersson i pressmeddelandet.

Tokvam förklarar att ett uttalat mål länge varit att kunna leverera vägunderhållslösningar året runt till större delar av världen, och att  förvärvet – som uppges vara det första i företagets 62-åriga historia – innebär ett stort steg i denna riktning.

–  Det är första gången för allt och just nu kändes detta förvärv både rätt och viktigt för oss i Tokvam, säger Finn Kristian Tokvam.

Siktet uppges vara inställt på fortsatt internationell tillväxt.

–  Vi startade ett utvecklingslopp med sopmaskiner för fyra år sedan som fortfarande körs i full fart. Dessutom kan vi nu komplettera med denna produktgrupp som idag kallas både Edge Cutters och Shrub Clearers.

Han uppger att företaget nu får en betydligt ökad andel sommarprodukter.

–  För fem år sedan hade Tokvam inga sommarprodukter, men 2021 kan sommarprodukter stå för mer än 25 procent av den totala försäljningen.

Tokvam räknar med en omedelbar tillväxt på 15–20 procent till följd av förvärvet, ambitionerna för produktområdet uppges dock vara mycket större än så.

– En offensiv satsning bestående av produktutveckling, bra utnyttjande av nya och befintliga distributionskanaler och offensiv marknadsföring bör underlätta en fördubbling av omsättningen inom produktområdet på medellång sikt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.125