23948sdkhjf

Mer hemmafix i coronatider

Byggmaterialhandeln har haft goda tider under årets sex första månader. I synnerhet har det coronapräglade andra kvartalet visat en kraftig försäljningsökning.

Delar av detaljhandeln har drabbats hårt under covid-19-pandemins inledande månader. Byggmaterialhandeln hör inte till den kategorin utan har tvärtom sett försäljningen lyfta rejält.

Enligt branschorganisationen Byggmaterialhandlarna har försäljningen mätt på jämförbara enheter och i löpande priser ökat med 11,1 procent under det första halvåret 2020 jämfört med samma period 2019. Mest märkbar var ökningen under det andra kvartalet då tillväxten blev 12,6 procent.

Just det andra kvartalet beskrivs dessutom som det traditionellt viktigaste för byggmaterialbranschen sett till volym. Historiskt brukar perioden stå för cirka 30 procent av årsförsäljningen.

Försäljningsökningen tycks dessutom vara generell för hela Sverige. Samtliga fem regioner som representeras i branschorganisationens statistik visar ökade volymer med den största tillväxten i mellersta och norra Sverige.

Våren och försommaren har varit mycket speciell. Mer tid hemma under våren har genererat många kunder att handla till sina hem- eller trädgårdsprojekt. Samtidigt har avtalade byggprojekt fortsatt under våren, vilket gjort att proffsförsäljningen inte avstannat under perioden, säger Monica Björk, vd för Byggmaterialhandlarna.

Huruvida tendensen håller i sig är däremot mer oklart. Det finns en oro i branschen för att minskade ekonomiska resurser bland företag och konsumenter kan leda till indragna investeringar och renoveringar, vilket i så fall i hög grad kan komma att påverka byggmaterialhandeln.

Försäljningsutvecklingen under våren har varit stor. Hur det blir framåt hösten beror på den ekonomiska utvecklingen och hur snabbt ekonomin kommer på banan igen, säger Monica Björk.

Monica Björk har dock ett recept som redan tidigare visat sig ha stor positiv betydelse för såväl samhällsekonomin som för kampen mot utnyttjandet av svart arbetskraft.

Ett ökat rot-bidrag kan stimulera ekonomin och generera arbetstillfällen, säger hon.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.125