23948sdkhjf

Depån klar – spårvagnarna kommer senare

| Av Malin Folkesson | RT-Forum | Tipsa redaktionen

I dagarna invigdes den stora spårvagnsdepån i Lund – själva spårvagnarna levereras först om några veckor.

– Projektet har varit kantat av vissa svårigheter, sa Håkan Henmyr som anställdes 2016 just för detta projekt.

Depån har plats för sex spårvagnar och en spårvagn kan ställas upp utanför depån. Spårvägens linje som nu är färdigställd kommer att få heta ”Linje 1”. Ytterligare en linje är planerad men när eller ens om Lunds första spårväg byggs ut är ännu oklart.

Fordonstillverkaren CAF i Spanien har tillverkat de spårvagnar som ska gå i trafik i Lund och även förbundit sig att sköta underhållet för dem under de kommande tio åren. Detta ska ske via Euromains personal som finns i Malmö. Spårvagnarnas maxhastighet är 60 km/h vilket också är deras högsta tillåtna hastighet. Medelhastigheten kommer dock att vara betydligt blygsammare 21,5 km/h vilket ska jämföras med stadsbussarna i Lund som kör i knappt 17 km/h enligt uppgift från Skånetrafiken.

17-18 augusti kommer det första tåget att för första gången köra ut på linjen – hela sträckan – för testkörning. Under mitten av september kommer tåget att ha testkörts 5000 mil innan någon av de övriga vagnarna kan tas i bruk. Enligt den nu gällande planen kommer spårvagnarna att sättas i trafik kring Lucia, 13 december, men då inte köras efter full tidtabell. Först 1 februari 2021 kommer samtliga sju spårvagnar att vara på plats och köra med full tidtabell.

Totalt har Skånetrafiken köpt in sju spårvagnar men det finns en option om att köpa ytterligare tre vagnar – 24 juni var tre spårvagnar färdigtillverkade och klara för leverans.

Lunds spårvagnar kommer att likna de moderna spårvagnar som finns runt om i Europa, den som hoppas på toalett ombord kommer dock inte att bli bönhörd. Liksom flertalet spårfordon i Sverige kommer också Lundaspårvagnarna att namnges efter teman som kännetecknar Lund och Lundabor.

29 juli kommer den första spårvagnen att vara på plats och den är redan namngiven till Åsa-Hanna. Spårvagn nummer två väntas ankomma 5 augusti och den tredje ska vara på plats 28 december.

– Detta är en milstolpe för oss och för Lund. Projektet har kantats av stor osäkerhet framför allt kopplat till corona eftersom fabriken under en period var stängd. Nu ser vi fram emot vad som kommer att hända i det här området där depån förlagts, sa Carina Zackau, ordförande i kollektivtrafiknämnden i region Skåne.

– För kommunens del så tycker vi att det är fantastiskt att se att depån nu kommit på plats. Spårvägen är viktig för oss för att kunna bygga vidare i Brunnshög med verksamhetslokaler och bostäder och givetvis kunna serva forskningsanläggningarnas medarbetare som reser hit via spårvägen. I området kring depån och ESS kommer det att byggas bostäder för 30 000 till 40 000 människor de kommande åren som kommer att bo och jobba här, sa Fredrik Ljunghill, förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Lund.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11