23948sdkhjf

”Nu är framtiden här”

Väsentligt större sorteringsgrad och därmed återvinningsgrad är målet när sorteringsroboten Selma kommer till Norrvidinge.

Norrvidinge och OP Teknik har tecknat ett avtal om automatiserad robotsortering.

Enligt ett pressmeddelande innebär avtalet, som parterna betecknar som ”unikt”, att Norrvidinge – som sedan tidigare återvinner, sorterar och förädlar restmaterial från bygg och industri –  kommer att automatisera en stor del av sin sortering på miljöanläggningen i Halmstad med sorteringsroboten Selma från OP Teknik.

Enligt Alfred Kulle, affärsområdeschef för Recycling inom Norrvidinge, innebär detta att Norrvidinge tillsammans med OP Teknik nu kan flytta fram positionerna.

– Vi har länge intalat oss att ”återvinningssektorn är en framtidsbransch”. Nu är framtiden här, säger han i ett pressmeddelande.

Robotsorteringen ska göra det möjligt att finsortera återvinningsmaterial som tidigare var svåra att sortera.

– Vi ser generellt mycket stor utvecklingspotential i branschen och vårt samarbete med OP Teknik ger oss möjlighet till väsentligt större sorteringsgrad och därmed återvinningsgrad,  säger Alfred Kulle.

Tanken är att automatiseringen genom Selma-systemet ska göra det tekniskt möjligt för Norrvidinge minska volymerna som går till deponi eller förbränning.

–  Med andra ord tar vi med detta nästa steg mot ett slutet kretslopp. Likväl effektiviserar vår nya produktionslinje ett tidigare tidskrävande och manuellt arbetsförlopp. Detta steg är helt i linje med vår strategi om att ligga i framkant inom tekniska innovationer samt minimerad miljöpåverkan, säger Alfred Kulle.

– Norrvidinge tar ett stort steg in i framtiden med robotsortering. Det är roligt att jobba med ett företag som ser affärsmöjligheter med ny teknik, säger Fredrik Brandt, styrelseledamot OP Gruppen.

Verksamheten ska startas under sensommaren 2020.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.094