23948sdkhjf

Fortsatt bra tryck för maskinentreprenörerna

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

- Det är ett konjunkturmässigt oväder i horisonten, det kan landets maskinentreprenörer se. Det är faktiskt fortfarande inte klart om det kommer att dra över eller klarna upp, men just nu ser det faktiskt ganska bra ut, säger Magnus Johansson, projektchef på Navet Analytics.

Arbetslösheten i Sverige ökar dramatiskt i coronatider. Sedan början av mars har mer än 200 000 nya arbetslösa tillkommit. Enligt arbetsförmedlingen påverkas för närvarande var femte arbetstagare i Sverige av coronakrisen. Större delen av landets maskinentreprenörer känner dock inte igen den bilden. Trots en generellt hög arbetslöshet i landet har många maskinentreprenörer fortfarande mycket svårt att hitta rätt personal för att kunna tillgodose efterfrågan på just deras tjänster.

– Vi har varit ganska spända och lite oroliga för vad Maskinentreprenörernas konjunkturrapport Midsommar-Meko skulle visa. Lucia-Meko från december var stark, men corona som drabbade oss hårt i mars har så klart fått följder. Rapporten visar dock att det otroligt nog har rullat på ganska bra genom våren, säger Maskinentreprenörernas vd Anders Robertsson.

En styrka för maskinentreprenörerna är att de vanligtvis inte lägger alla ägg i samma korg. Beställare finns inom många sektorer; bygg, anläggning, industrier för att bara nämna några. Inte minst väger anläggningsprojekt av olika slag tungt. Det slår igenom på ett intressant sätt i den Meko-rapport som nu redovisas.

Bland annat framgår i rapporten att maskinentreprenörer har en fortsatt vilja att investera i nya maskiner. I själva verket tycks investeringsviljan till och med ligga kvar i samma omfattning som under de goda år som precis passerat. Detta är kanske det mest överraskande med rapporten, i synnerhet som det handlat om rekordförsäljning under senare år, vilket betyder att maskinparken i dagsläget måste betraktas som ny. Investeringsviljan ser dessutom ut att ligga kvar på en hög nivå även under det kommande halvåret.

– Det här kan hänga ihop med att regeringen har flaggat för att tidigarelägga infrastrukturprojekt och att vi här kan konstatera att infrastrukturinvesteringarna kommer att öka i år och även nästa år. Men på husbyggnadssidan ser vi en tydlig nedgång, som lär fortsätta, säger Magnus Johansson, projektchef på Navet Analytics.

Det finns dock även en baksida. Den fortsatt goda efterfrågan på maskintjänster gör att maskinentreprenörerna måste räkna med att även svårigheterna att rekrytera kompetent personal kommer att bestå. 85 procent av företagen anser att det är svårt att hitta kompetent arbetskraft, 44 procent säger till och med att det är mycket svårt. Detta samtidigt som många branscher nu varslar och arbetslöshetssiffrorna stiger brant.

Detta är olyckligt för Sverige, inte bara för maskinentreprenörer. Landet behöver en stark infrastruktur och dessa jobb fungerar som en motor för resten av ekonomin. En så stark bransch som maskinentreprenörernas borde locka fler att söka sig hit och bygga Sverige starkt inför framtiden, säger Anders Robertsson.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.094