23948sdkhjf

Jätteleverans av gasbussar

Scania levererar 84 gasbussar till Bivab för trafik i region Jönköping.

Nu har 84 Scaniabussar levererats till Bivab för kollektivtrafiken i Jönköpingstrakten. Leveransen omfattar 65 stycken regionbussar Scania Interlink, 13 Scania Citywide Suburban och 6 Scania Citywide. Alla fordonen drivs med biogas. Affärens värde i pengar uppges inte av parterna men torde vara i mångmiljonklassen enligt rt-forums gissningar. Bivab är ett samverksansbolag som ägs av 34 buss- och taxibolag tillsammans. 

– Det är en bra affär för alla parter. Bivab använder redan idag några av våra stadsbussar och vet att de är både driftsäkra och hållbara. Förutom bussleveranserna kommer vi även till viss del att ansvara för servicen med vårt breda nätverk av serviceanläggningar, säger Albert Johannesson, försäljningsansvarig på Vinga Buss Partner, återförsäljare för Scania i södra Sverige.

Ett viktigt incitament för Bivab är att kunna öka servicen för resenärerna i kollektivtrafiken och säkerställa hög kundnöjdhet under de kommande 9,5 åren.

– Vi strävar efter att erbjuda en bra service och vi vet av erfarenhet att nya bussar alltid uppskattas av resenärerna, därför känns det väldigt roligt att under 2020 kunna trafikera med 84 nya bussar i Vetlanda, Nässjö och Gislaved, säger Christer Pettersson, vd på Bivab.

De beställda bussarna har Euro 6-motorer och kommer att drivas med biogas. På så sätt minskar klimatpåverkan dramatiskt vilket inte skulle vara fallat om det kördes på naturgas vilket också är möjligt. Gasbussar finns i stadstrafik på många håll i Sverige men de är också ett bra alternativ för förorts- och regiontrafik.

– De gasdrivna bussarna tar för sig mer vid upphandlingar för de längre körningarna. Tekniken är beprövad, och motorerna går riktigt bra för längre transporter. En annan orsak är att det många gånger redan finns en påbörjad infrastruktur för just biogas på orterna, vilket underlättar driften såklart. Dessutom bidrar biogas som drivmedel till ett cirkulärt kretslopp, säger Albert Johannesson.

– Scania har hela skalan av produkter med alternativa drivmedel och motorer för Euro 6, något som stärker vår position som marknadsledare när det gäller att skapa hållbara transportlösningar för alla, säger Henrik Eng, försäljningsdirektör för bussar på Scania Sverige.

Trafikstarten ägde rum 15 juni, med bland andra Lysekil Busstrafik som ansvarar för Vetlanda, Reinholds i Nässjö samt Vårgårda Buss för Gislaved samt Hjalmarssons Busstrafik och BD Bussresor.

FAKTA/Gasbussar till Bivab

  • 65 stycken Scania Interlink, 14.3 meter, lågentré som regionbussar. Bussarna har Euro 6-motorer, som går på biogas.

  • 13 stycken Scania Citywide Suburban, 14,9 meter, lågentré, 3-axliga, Bussarna har Euro 6-motorer, som går på biogas.

  • 6 stycken Scania Citywide, 12 meter. Bussarna har Euro 6-motorer, som går på biogas.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.094