23948sdkhjf

Skånskt landmärke nära toppen

Det har gått drygt ett halvår sedan spaden sattes i jorden för Kristianstads nya landmärke – det tolv våningar höga bostadshuset No 12. Nu återstår bara ett par veckor innan betongstommen når sin högsta höjd.

Våren 2021 är det, enligt nuvarande planer, dags för inflyttning i No 12 – ett tolvvåninghus med 76 bostäder mitt i centrala Kristianstad. Byggnaden ändrar inte bara stadens skyline utan erbjuder också de boende nära tillgång till det innerstadsliv som inrymmer butiker, restauranger, service och kultur. Strax intill finns Kanalparkens vatten och grönska liksom det nya busstorget och järnvägsstationen.

Arkitekt är Claus Uldal på Kanozi Arkitekter i Malmö som skapat en smäcker byggnad med stora, öppna lägenheter och balkonger som i de flesta fall ger en vidsträckt utsikt ovanför stadens övriga takåsar.

Den Svanenmärkta byggnaden uppförs av Wästbygg som gett Finja Prefab i uppdrag att leverera och montera betongstommen. Så här långt har stomresningen skett med i snitt en våning per vecka, vilket pekar på att stommen är färdigmonterad vecka 27.

Svanenmärkningen innebär att byggnaden måste uppfylla höga krav under hela sin livscykel. Kravlistan omfattar såväl val av material som byggprocess, användningsfas samt avfalls- och återvinningsfas.

Genom att leverera vår hållbara stomme till projektet, bidrar vi till byggnadens låga energiförbrukning, goda inomhusklimat och att byggnaden lever upp till höga miljökrav, lovar Kaj Grönvall, vd på Finja Prefab.

3

Claus Uldal från Kanozi Arkitekter i Malmö har ritat byggnaden som ger Kristianstadborna 76 nya lägenheter mitt i city.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.078