23948sdkhjf

Svevia bygger om riksväg 25

Det krävs mycket grävning när en olycksdrabbad sträcka på riksväg 25 mellan Halmstad och Kalmar byggs om.

Sträckan mellan Boasjön och Annerstad, totalt elva kilometer, ska byggas om för ökad trafiksäkerhet.

Uppdraget, värt cirka 105 miljoner kronor, har gått till Svevia som bland annat ska förse sträckan med ett vajerräcke som separerar körfälten.

–  Det blir inte genomgående en så kallad 2+1 väg. Längs några sträckor kommer det fortsatt vara ett körfält i båda riktningarna, säger Mats Johansson, Svevia, i ett pressmeddeland.

I uppdraget ingår även viltstängsel, parallellvägar samt att göra anpassningar för att minska antalet in- och utfarter och att undanröja fasta hinder som till exempel träd eller stenar vid sidan av vägen.

Den drygt milslånga sträckan passerar några områden där bärigheten är dålig. Svevia uppger att man behöver gräva ur dessa ordentligt för att skapa en stabil vägkonstruktion.

– Att skapa stabilitet i mark med dålig bärighet är alltid en anläggningsteknisk utmaning. En annan slags utmaning är att under ombyggnationen trygga säkerheten för både trafikanterna och för oss som har vägen som arbetsplats. Det måste vara säkert att arbeta på och vid vägen. Under projektets gång kommer vi därför att behöva begränsa trafikflödet med trafikanordningar och även sänka hastigheten, säger Mats Johansson.

I uppdraget ingår också att asfaltera och måla vägmarkering på den nyanlagda, ombyggda vägsträckan.

Röjningsarbetet påbörjas nu i juni. Efter semestern ska bygget påbörjas och det hela ska vara klart i november 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.079