23948sdkhjf

Lundaforskare fyller kunskapsglapp kring plast

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

Steps är ett forskningsprogram lett från Lunds universitet. Via programmet har forskarna bland annat tagit fram olika biobaserade monomerer för att testa vilka som har minst koldioxidavtryck och bäst förutsättningar för att återvinnas och göras till polymerer. 

Vhar bland annat testat och jämfört byggstenar gjorda av socker och restprodukter från skogsindustrin och vill arbeta vidare med att skala upp produktionen av byggstenar som är gjorda av socker och lignin och se hur molekylerna beter sig när de sätts ihop till polymerer i större volymer, säger Rajni Hatti-Kaul, professor vid enheten Bioteknik och föreståndare för programmet. 

I ett annat projekt samarbetar Steps med Bona, Perstorp och Nordic Sugar. I projektet har en biobaserad vattenburen polymer utvecklats för beläggningar.  Monomererna som polymeren är gjord av är framställda av sockerKemiföretaget Bona har sedan tillverkat en polymerdispersion och formulerade den till en golvlack, vilken applicerades på ett golv i ett rum på Kemicentrum i juni 2017. Än idag uppges lackytan vara så gott som ny. 

– Golvlacket håller lika hög kvalitet som liknande lack av fossilbaserad plast. Det är resistent mot vatten, kemikalier och har god reptålighet. Det visar på potentialen i biobaserade alternativ, säger Nicola Rehnberg, chef för innovativa samarbeten vid Bona. 

Biobaserade polyesterfibrer är ett tredje projekt som pågått under en tid. Projektet är nu i den fas att fibrerna ska produceras i större skala och efter det vävas till en textilprodukt i samarbete med Lindex och Ikea. Fibrerna kan användas i klädesplagg, soffor, kuddar och andra tillämpningar där polyester ingår. 

Steps – Sustainable Plastics and Transition Pathways – målsättning är att utveckla plaster som är baserade på bioråvara och som produceras på ett hållbart sätt i en cirkulär ekonomi. Programmet leds från Lunds universitet och samlar forskare från olika lärosäten och discipliner samt industriparter som representerar hela värdekedjan inom plast, från råvara till färdig produkt. 

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.156