23948sdkhjf

Norge först ut i Europa

| Av Plastforum Norge/Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

Green Point Norge och Quantafuel har ingått ett leveransavtal för kemisk materialåtervinning. Därmed blir parterna först ut i Europa med att kemiskt återvinna plast. 

Green Point Norge, som driver återvinningsföretaget Plastretur ska leverera 10 000 ton och återvunna plastförpackningar till Quantafuel AS för kemisk materialåtervinning. 

Plastförpackningar, vilka ska samlas in från norska hushåll skickas till Quantafuel, som ska testa sin process i stor skala. I Quantafuels process omvandlas plasten till gas varvid den sedan ska uppgraderas till ny petrokemisk plastråvara av kemijätten BASF.

Den nya kvalitetens prestanda kommer att vara av sådan vigör att den exempelvis kommer att kunna användas för tillverkning av nya livsmedelsförpackningar, vilket inte vore möjligt om den återvunna råvaran återvanns mekaniskt. 

Quantafuel har en övervägande andel norska ägare, men fabriken har de valt att förlägga i danska Skive i anslutning till en industripark med särskilt fokus på cirkulära värdekedjor. Norska återvinningsföretaget Geminor deltar också i projektet och kommer att ansvara för att utveckla en sorteringslinje skräddarsydd efter Quantafuels behov, där syftet är att använda så mycket plastförpackningar som möjligt för kemisk materialåtervinning. 

-Detta är ett banbrytande projekt inom kemisk återvinning som visar Europa vad som krävs för att uppnå de ambitiösa målen i EU för plaståtervinning. Här ligger Green Point Norge i framkant och leder vägen för Norge. Vi är säkra på att många fler europeiska länder kommer att följa efter, säger Thomas Steenbuch Tharaldsen, chef för strategi och hållbarhet. 

Projektet kommer också att vara viktigt för att dokumentera kemisk återvinning ur ett hållbarhetsperspektiv. Under vägen kommer parterna att kartlägga plastavfallets ursprung, den alternativa användningen av plasten samt procentandelen av plastavfallet som vidare bearbetas till råmaterial för ny plast. Resultaten kommer att sammanfattas i en rapport som kommer att överlämnas till miljödirektoratet, som redan har konsulterats från projektets planering. 

-Här har vi en unik möjlighet att följa plastavfallet genom en nordisk värdekedja och dokumentera i vilken utsträckning vi stänger kretsloppet för plast, säger Tharaldsen. Målet är att få än mer kunskap, högsta möjliga resursutnyttjande och största möjliga miljövinster. Återvinning av kemiskt material genom pyrolys är den teknik som har den största potentialen att lösa plastproblemen i Europa.

Källa: plastforum.no
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.095