23948sdkhjf

Kompakt klippare med flera funktioner

Två maskiner i en utlovas när Ystamaskiner lanserar nya släntklippare som uppges vara kompakta i transport och både med och utan parallellarmsfunktion.

Danska GreenTec har konstruerat och tillverkat släntklippare tillsammans med Ystamaskiner i över 25 år.

2019 beslutade sig företaget för att ta fram en ny släntklipparserie som  fick namnet Scorpion, enligt Ystamaskiner för ”sin smidighet och rörlighet”.

Ystamaskiner lanserar nu serien som består av Scorpion 530 och Scorpion 630.

Båda modellerna finns dessutom i två varianter: 530S och 630S samt 530 Plus och 630 Plus.

Plusmodellerna har ett kraftigare hydrauliksystem med LS (load sensing system, det vill säga system som känner av hur mycket olja systemet behöver.

Släntklipparnas hydrauliksystem drivs via traktorns PTO-uttag och enligt Ystamaskiner är fördelen med LS att varvtalet kan sänkas till 650-700 rpm. Detta ska dels spara bränsle, dels minska ljudnivån både i och utanför traktorn.

–  Hydrauliksystemet styrs via Danfoss elektriska joystick som monteras i hytten, en joystick och som är ergonomiskt utformad för att ligga bra i handen, säger Fredrik Lidberg på Ystamaskiner.

De nya släntklipparna kan utrustas med till exempel slaghackshuvud, grensåg, häcksax, häckklippare med mera.

Räckvidden för Scorpion 530 och 630 S/Plus anges till 5,3 respektive 6,3 meter för montering bak och drivning från traktorns kraftuttag.

Ystamaskiner lyfter fram att samtliga modeller av GreenTec Scorpion levereras med Hybrid Arm System – som uppges innebära att armen kan styras både med och utan parallellarmsfunktion. 

–  Det ska i sin tur göra att klipparen blir ”två maskiner i en”, förklarar Fredrik Lidberg.

Föraren ska kunna välja funktion via maskinens manöverpanel i hytten och enligt Ystamaskiner kan man alltså använda båda systemens fördelar i samma maskin, beroende på vilket redskap som är monterat, vilket arbete som ska göras och om maskinens manöverförmåga begränsas av omgivningen.

Ystamaskiner ser en annan fördel i att transportbredden reduceras, vilket i sin tur ska öka trafiksäkerheten.

Plusklipparna levereras som standard med Rotorflex och Autoflex.

De kan dessutom vridas 270 grader och klippvinkeljusteras på 180 grader. Enligt Ystamaskiner är detta viktigt för att uppnå optimal arbetsmiljö för föraren.

–  Släntklipparna har påkörningssäkring som själv känner av hur långt ut eller in armen är detta för att minska påfrestningarna och öka livslängden, säger Fredrik Lidberg.

Funktionen ska dessutom göra det möjligt att klippa bakom höger traktordäck eller köra fram armen så föraren får perfekt sikt på redskapet och slipper vrida huvudet, förklarar Ystamaskiner.

Det ska också gå att vrida slaghackshuvudet och backa med traktorn.

Ystamaskiner noterar också att arbetsområdet är 155 grader och att släntklipparen blir väldigt kompakt i transport.

Släntklipparna är tillverkade i Strenx 700 svenskt stål från SSAB, enligt Ystamaskiner innebär det en låg vikt med ett starkt material som lämpar sig för den här typen av konstruktioner.

Företaget lyfter också fram att det nya patentsökta monteringssystemet och utlovar att det nya fyrapunktsmonteringssystemet ska göra montering i traktorns trepunktslyft extra stabilt.

(bild 4)

Foto: Ystamaskiner

(Bild 1)

Samtliga modeller av GreenTec Scorpion levereras med Hybrid Arm System – som uppges innebära att armen kan styras både med och utan parallellarmsfunktion. 

Foto: Ystamaskiner

Bild 3

Hydrauliksystemet som styrs via en medföljande elektrisk joystick som monteras i hytten.

Foto: Ystamaskiner

Bild 6

Ystamaskiner presenterar en ny släntklipparserie från Greentec A/S.

Foto: Ystamaskiner

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.188