23948sdkhjf

Stockholms stombussar tokökade

| Av Thomas Dietl | RT-Forum | Tipsa redaktionen

Resandet med SL:s stombussar i region Stockholm har ökat drastiskt de senaste åren - det visar SL:s stombussbokslut för 2019 som publicerades i veckan.

Förra året, alltså långt före coronakrisen, visar SL:s statistik på en riktigt stor ökning av resandet med regionens stombussar: 42 000 fler resenärer sedan 2014 och 27 000 fler resenärer mellan 2018 och 2019.

– Antalet resenärer med stombussarna har ökat med 42.000 fler resenärer motsvarandes ett helt Piteå på bara några år. Det ett kvitto på att resandet med SL är attraktivt. Även om det i år är viktigt att vi följer myndigheternas råd och undviker resande om vi kan det vill vi ta tillvara på chansen att uppmärksamma de framgångar som vi har att luta oss mot från fjolåret, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

– Folk vill resa smart och hållbart Därför ställer de bilen och hoppar på bussen. Tyvärr hamnar för många fortfarande på en buss parkerad i bilköer. Det här måste vi ändra på. Kommuner och Trafikverket måste ta fram färgburkarna och måla mer busskörfält. När fler åker buss måste bussarna få ta mer plats på våra vägar, säger Tomas Eriksson (MP), miljö- och kollektivtrafikregionråd.

FAKTA/Stombussresandet i region Stockholm

Under 2019 gjordes varje dag 325 000 resor med stombussarna i Storstockholms Lokaltrafik (SL). Stombussarna utgör ett normalt år 14 procent av det totala resandet med SL-trafiken. Det motsvarar dubbelt så många resor som sker på spårväg och lokalbana tillsammans.

Resandet med SL:s stombussar har ökat drastiskt. 42 000 fler resenärer sedan 2014 och 27 000 fler resenärer mellan 2018 och 2019. Det visar SL:s stombussbokslut för 2019.

Den upplevda nöjdheten för stombuss är relativt hög. 82 procent av alla stombussresenärer säger sig vara nöjda med sitt kollektiva resande. 11 procent säger varken eller och 7 procent anser sig missnöjda. Högst uppmätt nöjdhet återfinns på de regionala och radiella stombussarna, där 88 procent uppger sig nöjda.

Totalt trafikeras stombussnätet av 13 regionala stombusslinjer och 6 stombusslinjer i innerstaden. En ny stombusslinje, linje 6, infördes i innerstaden i slutet på 2017 mellan Ropsten och Karolinska.

Stombusslinjerna ska ha en turtärhet om lägst 10 minuter i högtrafik, med vissa undantag långt ut i länet. Något som 5 av 6 stombusslinjer uppfyller i innerstaden där målstandarden är högst 7 minuter och 30 sekunder.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109