23948sdkhjf

Stockholms stombussar tokökade

Resandet med SL:s stombussar i region Stockholm har ökat drastiskt de senaste åren - det visar SL:s stombussbokslut för 2019 som publicerades i veckan.

Förra året, alltså långt före coronakrisen, visar SL:s statistik på en riktigt stor ökning av resandet med regionens stombussar: 42 000 fler resenärer sedan 2014 och 27 000 fler resenärer mellan 2018 och 2019.

– Antalet resenärer med stombussarna har ökat med 42.000 fler resenärer motsvarandes ett helt Piteå på bara några år. Det ett kvitto på att resandet med SL är attraktivt. Även om det i år är viktigt att vi följer myndigheternas råd och undviker resande om vi kan det vill vi ta tillvara på chansen att uppmärksamma de framgångar som vi har att luta oss mot från fjolåret, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

– Folk vill resa smart och hållbart Därför ställer de bilen och hoppar på bussen. Tyvärr hamnar för många fortfarande på en buss parkerad i bilköer. Det här måste vi ändra på. Kommuner och Trafikverket måste ta fram färgburkarna och måla mer busskörfält. När fler åker buss måste bussarna få ta mer plats på våra vägar, säger Tomas Eriksson (MP), miljö- och kollektivtrafikregionråd.

FAKTA/Stombussresandet i region Stockholm

Under 2019 gjordes varje dag 325 000 resor med stombussarna i Storstockholms Lokaltrafik (SL). Stombussarna utgör ett normalt år 14 procent av det totala resandet med SL-trafiken. Det motsvarar dubbelt så många resor som sker på spårväg och lokalbana tillsammans.

Resandet med SL:s stombussar har ökat drastiskt. 42 000 fler resenärer sedan 2014 och 27 000 fler resenärer mellan 2018 och 2019. Det visar SL:s stombussbokslut för 2019.

Den upplevda nöjdheten för stombuss är relativt hög. 82 procent av alla stombussresenärer säger sig vara nöjda med sitt kollektiva resande. 11 procent säger varken eller och 7 procent anser sig missnöjda. Högst uppmätt nöjdhet återfinns på de regionala och radiella stombussarna, där 88 procent uppger sig nöjda.

Totalt trafikeras stombussnätet av 13 regionala stombusslinjer och 6 stombusslinjer i innerstaden. En ny stombusslinje, linje 6, infördes i innerstaden i slutet på 2017 mellan Ropsten och Karolinska.

Stombusslinjerna ska ha en turtärhet om lägst 10 minuter i högtrafik, med vissa undantag långt ut i länet. Något som 5 av 6 stombusslinjer uppfyller i innerstaden där målstandarden är högst 7 minuter och 30 sekunder.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.141