23948sdkhjf

Långvarig nedgång hotar kollektivtrafiken

| Av Thomas Dietl | RT-Forum | Tipsa redaktionen

Kollektivtrafiken riskerar att väljas bort efter pandemin - det visar en ny undersökning.

Trenden med att arbeta eller studera hemifrån oftare lär vara en ny vana som svenskarna kommer att ta med sig från Coronakrisen. Av respondenterna som arbetar eller studerar svarade hela 44 procent att de arbetar eller studerar hemifrån i större utsträckning än vanligt nu under pandemin. Mer intressant är att hela 37 procent av dessa svarade att de tänker fortsätta med att arbeta eller studera hemifrån oftare även när pandemin är över. Trenden syns tydligare bland män (45 procent) och bland de som är över 60 år (53 procent).

– För de som kan arbeta hemifrån så tror jag att krisen har lärt oss att vara mer digitala. Många har märkt att det går att arbeta hemma oftare, vilket öppnar nya möjligheter för dem som kanske vill bo på landet men samtidigt ha ett jobb i storstaden. Även för de som bor och arbetar i större städer innebär det att man kan spara in pendlingstid genom att arbeta på distans oftare än tidigare. För kollektivtrafikens del vore det bra om man kunde dra nytta av detta för att jämna ut den kostsamma peaktrafiken, säger Eva Tiséus, marknads- och kommunikationsdirektör på Transdev Sverige. 

Av de som uppger att de under normala omständigheter oftast reser kollektivt till jobb eller skola säger närmare 30 procent att de har ändrat sitt färdsätt under pandemin. Av dessa uppger var fjärde respondent att de inte kommer, eller inte vet om de kommer, att återgå till kollektivtrafiken efter pandemin. Det motsvarar cirka 6,5 procent av de som uppgett att de oftast reser kollektivt till jobb eller skola.

– Det glädjande beskedet är att majoriteten av kollektivtrafikresenärena uppger att de kommer att fortsätta resa kollektivt när pandemin är över. Men det visar också att 2 procent redan har hittat andra färdsätt som de kommer hålla fast vid samt att 4,5 procent inte vet om de kommer återgå till kollektivtrafiken eller fortsätta med sitt alternativa färdslag. Det visar på vikten att upprätthålla en robust kollektivtrafik och fortsätta att utveckla för att göra den till ett attraktiv val och undvika en ökad bilism. I Wuhan i Kina fördubblades marknadsandelen för bilen när samhället öppnades upp igen medan kollektivresandet har halverats. En sådan utveckling i Sverige vore förödande för miljön, säger Eva Tiséus.

 FAKTA/Om undersökning

Genomfördes på Transdevs beställning under perioden 8-10 maj 2020 via YouGov Sveriges Internetpanel. Totalt 1007 personer deltog i undersökningen. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.439