23948sdkhjf

Nu ökar resandet igen!

| Av Thomas Dietl | RT-Forum | Tipsa redaktionen

Svenskarnas resande är nu tillbaka på februarinivån igen – detta enligt Telias analys.

Telias analys av svenskarnas rörelsemönster 24–31 maj visar att resorna nu bara är sex procent färre än i början av februari. Jämfört med veckan före ökade resorna mest i Västerbotten och Norrbotten (+26 procent). Gotland var det enda länet där antalet resor minskade (-5 procent).

Telia Crowd Insights är en tjänst som analyserar anonymiserad och aggregerad mobil nätverksdata som är justerad för att representera hela Sveriges befolkning. Det gör att man kan se beteenden och rörelsebehov i samhället, till exempel resmönster och hur vi förflyttar oss. Tjänsten lanserades kommersiellt 2017 och används vanligen i stads- och samhällsplanering, till exempel när man ska dra en ny busslinje eller anlägga en väg.

Under coronaepidemin har Folkhälsomyndigheten använt Telias anonymiserade data för att förstå hur grupper av människor rör sig, till exempel mellan kommuner och regioner eller inom en stad. Det ger viktiga insikter i arbetet med att bromsa smittspridningen, och man kan fatta snabbare beslut om eventuella åtgärder, baserade på statistik och exakta datapunkter.

Telias analys av hur grupper av människor rörde sig under 24-31 maj jämfört med veckan innan visar att resandet i snitt ökade med cirka 13 procent. Störst var ökningen i Västerbotten och Norrbotten (+26 procent) och Jönköping, Västra Götaland och Västernorrland (+14 procent). Gotland var enda länet där resorna minskade jämfört med föregående vecka (-5 procent). I Blekinge, Södermanland, Värmland och Kalmar var ökning begränsad, samtliga län låg under fem procents ökning jämfört med veckan innan.

Telia har även tittat på hur svenskarnas resande har förändrats sedan början av februari. Från att ha minskat kraftig fram till slutet av mars har nivåerna legat ganska stilla under april och maj. Men förra veckan skedde en markant ökning och det totala antalet resor i Sverige är nu bara sex procent färre än under veckan 3-9 februari.

Av de tre storstadsregionerna ligger Stockholm fortfarande 20 procent under februarinivåerna, i Skåne är resorna 10 procent färre och i Västra Götaland 7 procent färre jämfört med februari.

– I förra veckan såg vi den största förändringen sedan mars. Flest resor gjordes under helgen och det sammanföll med de första riktiga sommardagarna; man kanske åkte på utflykt eller tog sig till sommarstugan. Samtidigt har en del arbetsplatser börjat öppna igen och det kan säkert ha bidragit till ökningen, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys.

FAKTA/Telia Crowd Insights

All data anonymiseras och aggregeras helt automatiserat innan användning för att skydda den personliga integriteten och kan aldrig ledas tillbaka till en enskild individ. Det enda som analyseras är rörelsemönster för grupper, frånkopplat från individ och person.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.094