23948sdkhjf

Fortsatt trögt för bussarna

| Av Thomas Dietl | RT-Forum | Tipsa redaktionen

Många bussar sitter fortfarande fast i köer trots fler satsningar på framkomlighet.

Varje dag sker fler än 300 000 resor med de blå stombussarna i Stockholms län. Fler än hälften av resorna görs i innerstan. Samtidigt står stombussarna i innerstan stilla under ungefär en fjärdedel av körtiden. Detta trots kraftigt ökade satsningar på framkomlighet från flera kommuner. Det visar Region Stockholms Stombussbokslut för 2019.

– Att kommunerna ökar sina investeringar är goda nyheter, men nu måste vi lägga i en växel till. Bokslutet visar att på tok för många resenärer fortfarande sitter fast i bussar parkerade i bilköer, säger Tomas Eriksson (MP) regionråd med ansvar för framkomligheten i busstrafiken. 

Stombussbokslutet för 2019 visar att kommunerna mer än fördubblade sina satsningar för att förbättra framkomligheten för blåbussarna. Tyresö investerade i fjol 30 miljoner kronor, Järfälla 17 miljoner och Stockholm nästan lika mycket. Samtidigt visar Stombussbokslutet att behovet av framkomlighetsåtgärder är fortsatt stort. Det är bara drygt hälften av sträckorna av stombussnätet som uppfyller eller nästan uppfyller målstandard för hastighet medan medelhastigheten ligger långt under målstandard för cirka en tredjedel av sträckorna av stombussnätet. Det finns mycket mer att göra för att öka framkomligheten för bussresenärerna.

– Att bussarna ska rulla snabbare är mitt viktigaste politiska uppdrag. Att kommunerna nu satsar mer är bra nyheter för de hundratusentals resenärer som reser med stombussarna till jobb, skola och fritidsaktiviteter och som behöver en pålitlig och snabb busstrafik, säger Tomas Eriksson.

Det som oroar är att investeringar från kommuner och Trafikverket ser ut att minska 2020. För 2020 har 69 miljoner kronor budgeterats. Kommunerna planerar att lägga 64,7 miljoner kronor och Trafikverket 4,3 miljoner kronor.

– Vi ser nu hur storstäder i världen ställer om för en framtid med bättre luft och mer plats för människor. Jag hoppas därför att kommunerna nu tar chansen att tidigarelägga planerade satsningar på bussresenärerna. Det är ett perfekt tillfälle nu när biltrafiken är mindre, säger Tomas Eriksson.FAKTA/Satsningar i Storstockholm

Kommunerna i Stockholm har totalt investerat 74,3 miljoner kronor i åtgärder som främjar stombusstrafiken år 2019. Det är mer än en fördubbling mot ifjol.

  • Danderyd - 1 000 000 kronor

  • Huddinge - 350 000 kronor

  • Tyresö - 30 000 000 kronor

  • Nacka - 1 500 000 kronor

  • Stockholm - 16 900 000 kronor

  • Järfälla - 17 000 000 kronor.

Investeringsbehov:

För att uppnå ett utvecklat stombussnät enligt stomnätsplanen har det totala investeringsbehovet för framkomlighetsförbättrande åtgärder i gatunätet bedömts till storleksordningen 2,1 miljarder kronor. Den totala samhällsnyttan av det bedöms dock större, i storleksordningen 15 miljarder kronor. Fram till och med 2019 har omkring 120 miljoner kronor investerats totalt.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14