23948sdkhjf

Fortsatt trögt för bussarna

Många bussar sitter fortfarande fast i köer trots fler satsningar på framkomlighet.

Varje dag sker fler än 300 000 resor med de blå stombussarna i Stockholms län. Fler än hälften av resorna görs i innerstan. Samtidigt står stombussarna i innerstan stilla under ungefär en fjärdedel av körtiden. Detta trots kraftigt ökade satsningar på framkomlighet från flera kommuner. Det visar Region Stockholms Stombussbokslut för 2019.

– Att kommunerna ökar sina investeringar är goda nyheter, men nu måste vi lägga i en växel till. Bokslutet visar att på tok för många resenärer fortfarande sitter fast i bussar parkerade i bilköer, säger Tomas Eriksson (MP) regionråd med ansvar för framkomligheten i busstrafiken. 

Stombussbokslutet för 2019 visar att kommunerna mer än fördubblade sina satsningar för att förbättra framkomligheten för blåbussarna. Tyresö investerade i fjol 30 miljoner kronor, Järfälla 17 miljoner och Stockholm nästan lika mycket. Samtidigt visar Stombussbokslutet att behovet av framkomlighetsåtgärder är fortsatt stort. Det är bara drygt hälften av sträckorna av stombussnätet som uppfyller eller nästan uppfyller målstandard för hastighet medan medelhastigheten ligger långt under målstandard för cirka en tredjedel av sträckorna av stombussnätet. Det finns mycket mer att göra för att öka framkomligheten för bussresenärerna.

– Att bussarna ska rulla snabbare är mitt viktigaste politiska uppdrag. Att kommunerna nu satsar mer är bra nyheter för de hundratusentals resenärer som reser med stombussarna till jobb, skola och fritidsaktiviteter och som behöver en pålitlig och snabb busstrafik, säger Tomas Eriksson.

Det som oroar är att investeringar från kommuner och Trafikverket ser ut att minska 2020. För 2020 har 69 miljoner kronor budgeterats. Kommunerna planerar att lägga 64,7 miljoner kronor och Trafikverket 4,3 miljoner kronor.

– Vi ser nu hur storstäder i världen ställer om för en framtid med bättre luft och mer plats för människor. Jag hoppas därför att kommunerna nu tar chansen att tidigarelägga planerade satsningar på bussresenärerna. Det är ett perfekt tillfälle nu när biltrafiken är mindre, säger Tomas Eriksson.FAKTA/Satsningar i Storstockholm

Kommunerna i Stockholm har totalt investerat 74,3 miljoner kronor i åtgärder som främjar stombusstrafiken år 2019. Det är mer än en fördubbling mot ifjol.

  • Danderyd - 1 000 000 kronor

  • Huddinge - 350 000 kronor

  • Tyresö - 30 000 000 kronor

  • Nacka - 1 500 000 kronor

  • Stockholm - 16 900 000 kronor

  • Järfälla - 17 000 000 kronor.

Investeringsbehov:

För att uppnå ett utvecklat stombussnät enligt stomnätsplanen har det totala investeringsbehovet för framkomlighetsförbättrande åtgärder i gatunätet bedömts till storleksordningen 2,1 miljarder kronor. Den totala samhällsnyttan av det bedöms dock större, i storleksordningen 15 miljarder kronor. Fram till och med 2019 har omkring 120 miljoner kronor investerats totalt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.078