23948sdkhjf

FTI chockar producenterna – Förpackningsavgifter högre än Tysklands

| Av Marcus Petersson | Packnet | Tipsa redaktionen

FTI:s PACK@lunch som webinar blev ett bryskt uppvaknande för många i förpackningens värdekedja, inte minst förpackningsproducenter och varumärkesägare, som måste lägga dessa avgifter på sina priser för att föras vidare till handeln och slutligen konsumenterna.

Som en följd av regeringens beslut om Fastighetsnära insamling av förpackningar, FNI, i alla Sveriges hushåll kommer förpackningsavgifterna för att finansiera detta raka i höjden. FTI har beräknat att detta kommer att kosta svenska konsumenter fem miljarder om året. En ökning med 500 procent från dagens kostnad på en miljard kronor för förpackningsåtervinningen.

Packmarknaden var naturligtvis tvungen att ställa FTI mot väggen efter detta avslöjande och fråga om detta verkligen är en prognos som stämmer? Vi fick en intervju med Henrik Nilsson, projektledare på FTI, som ansvarar och redan påbörjat arbetet med den nya infrastrukturen för förpackningsinsamling.

– Först vill jag säga att jag är glad att vi äntligen tycks nå ut med budskapet till producenterna vad den nya lagstiftningen om FNI kommer att innebära, inte minst i ökade kostnader och därmed avgifter på förpackningar och därmed priset på de produkter som konsumenterna köper. Vi fick ett otroligt bra gensvar på vårt PACK@lunch som tack vare att det genomfördes som ett webinar kunde samla flera hundra uppkopplade deltagare. Vi har ägnat stor tid efteråt att svara på alla de frågor som deltagarna hade och inte hanns med under sändning. Vi har svarat på alla frågor som inte ställdes anonymt.

– Innan jag svarar på frågan om avgiftsprognosen vill jag också säga att regeringens beslut om FNI är ett systemskifte i svensk avfalls- eller återvinningspolitik om man så vill. Ansvaret för att tillhandahålla ett lämpligt insamlingssystem har legat på producenterna sedan producentansvaret infördes. Det har dock funnits en stor öppenhet för kompletterande system i privat och kommunal regi. Producenterna har valt återvinningsstationer för att uppfylla kravet på lämpligt insamlingssystem. Med nya förordningen definierar regeringen att ett lämpligt insamlingssystem innebär att producenterna ska ansvara för att hämta förpackningsavfallet vid varje bostadsfastighet och att det inte finns möjlighet kompletterande system i annans regi.

Detta är inledningen på en längre intervju med Henrik Nilsson, FTI, i kommande nummer av Packmarknaden. Skaffa din egen prenumeration HÄR!

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.144