23948sdkhjf

Svart plast? Inget problem!

Intresset för återvunnen plast ökar. Superfos, en verksamhet i Berry Global, erbjuder nu en ny typ av svart plastförpackning som kan detekteras och därmed återvinnas.

Svart är en eftertraktad färg till plastförpackningar, men den traditionella versionen kan i de flesta fall inte detekteras av de sorteringsanläggningar som hanterar plastavfall. För att öka materialåtervinningen av plastförpackningar erbjuder Superfos nu en hållbar svart färg till både livsmedels- och icke-livsmedelsförpackningar.

Den nya lösningen är baserad på en svart masterbatch som inte innehåller den färgkomponent som kallas kimrök eller carbon black. En svart förpackningslösning utan carbon black har fördelen att den kan detekteras av de skannrar som används i avfallssorteringen. Det betyder att svarta plastförpackningar utan carbon black kan upptäckas, sorteras bort och återvinnas.

Livsmedelsproducenter och producenter av icke-livsmedel har nu möjlighet att välja mer hållbara alternativ genom att bidra till en mer cirkulär ekonomi när de väljer plastförpackning. Den nya färgen utan carbon black är utvecklad för ogenomskinliga förpackningslösningar som framställs av antingen polyeten (PE) eller polypropylen (PP).

Flemming Madsen, fabrikschef på Superfos i Wetteren, Belgien, är en del av det team som har varit med i detta arbete. Han är särskilt nöjd med att Superfos nu kan erbjuda sina kunder en alternativ och mer hållbar svart färg.

– Superfos använder en svart masterbatch av mycket hög kvalitet. Den är fri från carbon black och innehåller särskilda pigment som gör det enklare att detektera och sortera plast med hjälp av en NIR-anläggning (Near Infrared). Det är perfekt för att öka återvinningen av svart plast. När man väljer en svart plastförpackning utan carbon black, bidrar man till att reducera mängden plast som inte kan återvinnas i avfallsströmmen.

Superfos ger gärna mer information och goda råd om användningen av den nya färgen på plastförpackningar. Det är även möjligt att få varuprover utskickade vid förfrågan till det lokala säljkontoret.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.094