23948sdkhjf

Masugnsslagg i tysk cement

Nu i början av juni lanseras ytterligare en så kallad miljöcement i Sverige. Det är tyska Schwenk som lovar en avsevärt förbättrad miljöprofil med en produkt som i grunden består av portlandklinker, men med upp till 30 procents inblandning av masugnsslagg.

Vår miljöcement erbjuder en avsevärd förbättrad klimatprofil och är bäst i klassen på den svenska marknaden. Produkten kommer att sätta en helt ny standard för koldioxidutsläpp, lovar Tomasz Borowiec, vd för Schwenk Sverige.

Byggmaterialproducenten Schwenk har sitt huvudsäte i tyska Ulm och tillverkar den aktuella cementen i fabriken i Bernburg. Företaget har lång erfarenhet av att använda slagg i cement, en blandning som varit etablerad i Tyskland och Norge under många år och som, enligt företaget, ger en betong samma hållfasthet som vanlig betong samtidigt som miljöpåverkan blir betydligt mindre.

Eftersom miljöaspekten blir allt viktigare inom byggbranschen är denna cementtyp ett välkommet, grönt alternativ. Det är relativt vanligt att ersätta delar av cement med slagg vid betongproduktion – men att erbjuda en färdig cementtyp gjord med nära 30 procent masugnsslagg gör ingen annan leverantör i Sverige, säger Andreas Liikane, försäljningschef på Schwenk Sverige.
Tillverkaren lyfter fram några skillnader jämfört med traditionella blandningar:

  • Samma hållfasthet som konventionell betong, men något långsammare tillväxt.
  • Ljusare färg och slätare ytfinish, med mindre kalkutfällningar.
  • Lägre värmeutveckling i betongkonstruktionen, mindre risk för temperatursprickor.
  • Tätare, mindre risk för kloridinträngning.
  • Står bättre emot sura, kemiska angrepp.
  • Bättre pump- och bearbetbarhet.

Schwenk är ett förhållandevis nytt varumärke på den svenska marknaden. I februari förra året förvärvade Schwenk Cemex nordiska och baltiska verksamheter som bland annat omfattade flera stenbrott, ballastbrott, betongfabriker och terminaler samt en cementfabrik i Broceni i Lettland. Förvärvet, med en prislapp kring 340 miljoner euro, beskrivs som Schwenks hittills största och utgör en strategiskt viktig plattform för expansion i norra Europa.

För svensk del ingick bolaget Cemex Sverige med huvudkontor i Malmö och fyra importterminaler. I april förra året bytte det svenska bolaget namn till Schwenk Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.078