23948sdkhjf

Det hänger på repet i Fittja

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Vid fasadrenoveringar i ett miljonprogramsområde i Fittja valdes att utföra arbetet från rep, något som minskar behovet av bland annat avspärrningar och ställningsbyggande

Under perioden 1965-1975 gick det svenska bostadsbyggandet för högvarv. En akut bostadsbrist – i likhet med dagens – rådde och lösningen blev att bygga runt 100 000 bostäder per år under en tioårsperiod. I de bostäder som byggdes under det så kallade miljonprogrammet bor i dag uppskattningsvis en fjärdedel av Sveriges befolkning.

Områdena har fått både ris och ros, men en sammanhållande faktor var att byggandet skulle ske snabbt, till en rimlig kostnad och utan allt för stora avkall på kvaliteten. En vanlig lösning blev byggnader uppförda med hjälp av betongelement.

Många av dessa områden har genomgått större eller mindre ombyggnader. 2019 inleddes en upprustning i Fittja, söder om Stockholm, där bland annat fasaderna renoveras i ett av Botkyrkabyggens bostadsområden. Huvudentreprenör är NCC, men fasadrenoveringen utförs av reparbetare från Klätterservice, en teknik som fortfarande tar för sig på marknaden av flera skäl: ett är att etableringstiden är kort, ett annat att arbetet kräver ett minimum av avspärrningar, ställningsbyggande och uppställningsplatser för maskiner.

Klätterservice inspekterade fasaderna redan 2017 och konstaterade då brister i tätningarna av de vertikala skarvarna mellan fasadelementen. Även betongfasaderna i sig hade en del skador efter att ha utsatts för bland annat väder och vind under 50 år.

Under 2019 inledde så Klätterservice arbetet att via rep byta ut samtliga drevlister som tätar mellan fasadelementen på fastigheterna och reparera de trasiga fasadelementen.

Ett smidigt och proffsigt utfört arbete som höll både tidplan och anbudssumma. Skickliga klättrare med fokus på kvalitet och säkerhet, säger Patrik Bengtsson, projektchef på NCC Building Sweden.

Även Christophe Dance, projektledare hos Klätterservice, är nöjd med det arbete som utförts.

Projektet har gått väldigt bra, både de boende och beställaren har uppmärksammat hur effektivt och smidigt arbetet från rep har varit. Hur snabbt arbetet vid just ”mitt” fönster gått. Vi arbetar nästan uteslutande från rep och det är kul att se hur stora möjligheter som faktiskt finns att leverera ett högkvalitativt arbete också från rep.

Läs också: AV bör se över lagen för arbete på hög höjd

Den korta etableringstiden har så klart varit uppskattad av både boende och andra yrkesgrupper, säger han.

Morgan Andersson

1

2

3

Drömjobbet? Fullt möjligt, i varje fall för de som inte behöver känna fast mark under fötterna.Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Nyhetsbrev

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

Avskedsintervju med Mats Grundius

Schenker-vdn sammanfattar sina 39 år i bolaget och håller dörren öppen för kommande uppdrag.

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14