23948sdkhjf

Det hänger på repet i Fittja

Vid fasadrenoveringar i ett miljonprogramsområde i Fittja valdes att utföra arbetet från rep, något som minskar behovet av bland annat avspärrningar och ställningsbyggande

Under perioden 1965-1975 gick det svenska bostadsbyggandet för högvarv. En akut bostadsbrist – i likhet med dagens – rådde och lösningen blev att bygga runt 100 000 bostäder per år under en tioårsperiod. I de bostäder som byggdes under det så kallade miljonprogrammet bor i dag uppskattningsvis en fjärdedel av Sveriges befolkning.

Områdena har fått både ris och ros, men en sammanhållande faktor var att byggandet skulle ske snabbt, till en rimlig kostnad och utan allt för stora avkall på kvaliteten. En vanlig lösning blev byggnader uppförda med hjälp av betongelement.

Många av dessa områden har genomgått större eller mindre ombyggnader. 2019 inleddes en upprustning i Fittja, söder om Stockholm, där bland annat fasaderna renoveras i ett av Botkyrkabyggens bostadsområden. Huvudentreprenör är NCC, men fasadrenoveringen utförs av reparbetare från Klätterservice, en teknik som fortfarande tar för sig på marknaden av flera skäl: ett är att etableringstiden är kort, ett annat att arbetet kräver ett minimum av avspärrningar, ställningsbyggande och uppställningsplatser för maskiner.

Klätterservice inspekterade fasaderna redan 2017 och konstaterade då brister i tätningarna av de vertikala skarvarna mellan fasadelementen. Även betongfasaderna i sig hade en del skador efter att ha utsatts för bland annat väder och vind under 50 år.

Under 2019 inledde så Klätterservice arbetet att via rep byta ut samtliga drevlister som tätar mellan fasadelementen på fastigheterna och reparera de trasiga fasadelementen.

Ett smidigt och proffsigt utfört arbete som höll både tidplan och anbudssumma. Skickliga klättrare med fokus på kvalitet och säkerhet, säger Patrik Bengtsson, projektchef på NCC Building Sweden.

Även Christophe Dance, projektledare hos Klätterservice, är nöjd med det arbete som utförts.

Projektet har gått väldigt bra, både de boende och beställaren har uppmärksammat hur effektivt och smidigt arbetet från rep har varit. Hur snabbt arbetet vid just ”mitt” fönster gått. Vi arbetar nästan uteslutande från rep och det är kul att se hur stora möjligheter som faktiskt finns att leverera ett högkvalitativt arbete också från rep.

Den korta etableringstiden har så klart varit uppskattad av både boende och andra yrkesgrupper, säger han.

Morgan Andersson

1

2

3

Drömjobbet? Fullt möjligt, i varje fall för de som inte behöver känna fast mark under fötterna.Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.078