23948sdkhjf

Ledare: Annorlunda sommar

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Vi står inför en, för de flesta, mycket ovanlig semester som kommer att kräva åtskilligt av nytänkande och kreativitet

Inga träd får växa upp till himlen. Det gäller även konjunkturuppgångar som förr eller senare mattas av och vänder neråt. Förhoppningsvis gäller samma sak för pandemier, en företeelse som vi i dagens välfärdssamhälle tycks ha förträngt. Det blev vi i år plågsamt påminda om när det plötsligt stod klart att några svenska beredskapslager knappt fanns för att förebygga och stoppa smitta, ens på papper.

Efter några år med ett skriande behov av tjänster, produkter och arbetskraft lyckades ett litet virus vända upp och ner på tillvaron för en hel planet. I skrivande stund finns rapporter om cirka 4,5 miljoner konstaterat smittade personer och runt 300 000 döda spridda över världen, varav drygt 3 500 i Sverige.

På ett par månader har vårt klot förvandlats till en mängd monoliter med till stor del stängda gränser och kraftigt begränsade transportmöjligheter. Påverkan på sysselsättningen har varit förödande. I Sverige rapporterar Arbetsförmedlingen om att en bra bit över 400 000 personer finns inskrivna som arbetslösa.

Även om många länder börjat lätta på sina restriktioner står vi inför en semesterperiod som de flesta av oss aldrig upplevt tidigare. Rekreation vid Medelhavets stränder eller i afrikanska safariparker har inte varit så långt borta i mannaminne. Till och med sommarstugan som ligger mer än två timmars bilresa bort från hemmet klassas av myndigheterna som förbjuden frukt.

Vi står inför en, för de flesta, mycket ovanlig semester som kommer att kräva åtskilligt av nytänkande och kreativitet – i princip samma ingredienser som förhoppningsvis ska få stopp på coronavirusets utbredning.

Du håller nu vårens sista utgåva av Leveranstidningen Entreprenad i handen eller läser den med hjälp av dator, telefon eller surfplatta. Vi passar därför på att tacka läsare, annonsörer och andra samarbetspartners för årets vårsäsong. Aktuellt branschmaterial kommer även framöver att publiceras på www.entreprenad.com i väntan på nästa pappersutgåva 20 augusti. Väl mött igen i höst – förhoppningsvis med coronaviruset under kontroll.

Mer om: coronaviruset
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14