23948sdkhjf

Ny upphandlingsmodell testas vid vägprojekt

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Ombyggnaden av E20 mellan Vårgårda och Ribbingsberg, byggs, enligt entreprenören Veidekke, enligt ett för Sverige helt nytt förfarande där entreprenören har ansvarat för framtagandet av vägplan och lokalisering.

E20 mellan Vårgårda och Vara är inte dimensionerad för dagens trafikmängder. För att förbättra trafiksäkerheten och tillgängligheten för såväl person- som godstrafik ska nu den 26 kilometer långa sträckan byggas om till mötesseparerad väg med mitträcke.

Trafikverket har delat in arbetet i tre etapper där den åtta kilometer långa delen mellan Vårgårda och Ribbingsberg sticker ut i och med att entreprenören får ett betydligt större ansvar än vad som är vanligt i Sverige.

Trafikverket har nu valt att utlösa en option i ett kontrakt som tecknades med Veidekke redan 2016. Sedan dess har byggföretaget tagit fram samrådsunderlag, samrådshandling, inklusive lokalisering, samt tagit fram vägplan som ligger för fastställelse. För tillfället pågår bygghandlingsprojektering.

Det har hittills varit ett lyckat samarbete där vi nyttjat alla parters kompetens effektivt genom vårt involverande arbetssätt. En stor fördel med denna form av upphandling är att vi nu känner väl till projektet och dess förutsättningar. Det har avgjort placering av ny väg där höga värden i naturmiljö, kulturmiljö och gestaltning varit tungt vägande i valen som gjorts. Även arbetsmiljöfrågorna har vi arbetat med tidigt i projektet där vi tillsammans med Markera och Trafikverket genomfört ett flertal möten som hanterar olika risker i projektet, säger Fredrik Indevall, arbetschef på Veidekke Anläggning.

Företaget kommer därför med beräknad byggstart i början av 2021, då vägplanen bör ha vunnit laga kraft, att påbörja projektet som en totalentreprenad i samverkan där det arbete som ingår i optionen är värt cirka 378 miljoner kronor.

Projektet är en del av utbyggnad av E20 genom Västra Götaland som är medfinansierat av flera regionala parter och därför efterlängtat. Vi har ett gott samarbete med Veidekke och det blir roligt att få driva ett så nytänkande projekt i mål. Det är verkligen glädjande att optionen kunde lösas ut. Projektet genomförs med samverkan hög och vi hoppas hitta förbilligande åtgärder i byggskedet, säger Trafikverkets projektledare Marita Karlsson.

I uppdraget ingår att bygga om E20 längs en åtta kilometer lång sträcka till mötesseparerad landsväg med mitträcke, 2+2 körfält med hastighetsgräns 100 km/h. Projektet innebär både breddning av befintlig väg och utbyggnad i ny sträckning.

I projektet ingår även:

  • parallell lokalväg längs med stora delar av sträckan för att ta bort korsningar i plan och för att möjliggöra sammanhängande gång- och cykelmöjlighet vid sidan av E20;
  • en halv trafikplats med på- och avfartsramper norrut från väg 2504;
  • bullerskyddsåtgärder, planskild gång- och cykelpassage, åtgärder för fauna och nödfickor samt en rastplats;
  • faunabro (övergång för vilda djur) över E20;
  • bro för väg 2504 över E20;
  • ny bro för E20 över Nossan;
  • fyra plattramar under E20.
Mer om: e20 | trafikverket | veidekke
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141