23948sdkhjf

Rätt utbildning Jessicas biljett till yrkeslivet

Svårt att få jobb efter gymnasiet? Inte med rätt utbildning. Det är 20-åriga Jessica Neiglick ett levande bevis på. Efter avslutad gymnasieutbildning till maskinmekaniker i Enköping våren 2018 blev det först sommarjobb och sedan en fast tjänst hos Swecon i Västerås.

Jessica Neiglick är sedan drygt 1,5 år en av Swecons cirka 300 servicetekniker – ett yrkesval som låg nära till hands, inte bara på grund av den skriande bristen på kompetenta yrkesarbetare inom yrket.

Jessica Neiglick är nämligen uppvuxen med motorer. De flesta i hennes familj har kört lastbil eller andra maskiner under hela hennes uppväxt.

Jag har absolut fått intresset hemifrån. Motorer har varit en del av mitt liv sedan jag var liten och när jag är ledig åker jag gärna på bilträffar, säger Jessica Nieglick.

Jag flyttade från Norberg för att gå gymnasiet i Enköping. Under slutet av gymnasietiden gjorde jag praktik på Swecon och då frågade jag om jag kunde få sommarjobba.

Svaret blev ja, så sommaren 2018 blev det Swecons anläggning i Västerås för hela slanten. Redan i september samma år blev det fast anställning och där är hon kvar som arbetsplatsens yngsta medarbetare och enda kvinnliga servicetekniker bland enhetens totalt 24 anställda.

Att vara ensam kvinna är dock ingenting nytt. Hon berättar att hon även var den enda tjejen på sin gymnasieskola som gick utbildningen till maskinmekaniker.

Rollen som yngst på arbetsplatsen upplevs närmast som något positivt.

Att vara ung på jobbet innebär att mycket av kunskapen är färsk. Emellanåt kan jag faktiskt också hjälpa mina äldre kollegor när det kommer till frågor om ny teknik. De har å sin sida väldigt mycket rutin som jag kan få ta del av. Här lär jag mig nåt nytt varje dag.

Med en bred maskinflotta och maskiner i varierad ålder blir arbetsuppgifterna omväxlande. För tillfället jobbar dock Jessica Neiglick mycket med nyleveranser och de tillval som de svenska kunderna behöver.

– Vi fixar och sätter på det kunden vill ha, så de blir nöjda.

Jessica Neiglick känner att hon hamnat rätt i yrkeslivet och har också strategin för de kommande åren klar för sig.

– I framtiden vill jag fortsätta utbilda mig och utvecklas inom yrket. Många av mina kollegor kan mecka med hela fordonsflottan, men man brukar inrikta sig på grävmaskiner, hjullastare, eller annat. Jag håller på att inrikta mig mot grävmaskiner. Jag har verkligen fastnat för det, säger Jessica Neiglick.

Fakta Jessica Neiglick

Ålder: 20 år
Yrke: Servicetekniker
Bor: Med sin syster i lägenhet i Enköping
Fritidsintressen: Bilar av alla de slag

Fakta Swecon

Företaget sysselsätter 300 tekniker, varav 271 servicetekniker, 24 utrustningstekniker och fem demonteringstekniker.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.094