23948sdkhjf

Vindkraft löser småländskt elunderskott

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Bristen på el i regionen kring småländska Åseda ska snart vara ett minne blott. Lösningen är 47 vindkraftverk i Uppvidinge kommun med en årlig elproduktion som beräknas uppgå till drygt 600 GWh, vilket skulle kunna förse 120 000 villor med hushållsel.

Bakom satsningen står Stena Renewable som investerar cirka 2,2 miljarder kronor i Vindpark Tvinnesheda med en total effekt på 210 MW. Veidekke ska nu i en inledande totalentreprenad, värd ungefär 265 miljoner kronor, bygga 47 vindkraftfundament med tillhörande vägar.

Jag är säker på att vi genom samverkan och ett involverande arbetssätt kan ta tillvara allas kunskap och hitta de bästa lösningarna för projektet, säger Anders Johansson, arbetschef på Veidekke Anläggning.

Läs också: Nu grundas för västsvensk vindkraft

I Veidekkes uppdrag ingår bland annat att färdigställa vägar fram till varje vindkraftverk samt tillhörande kranytor och vingupplagsytor. Företaget färdigställer även det interna elnätet samt grundläggning och gjutning av fundamenten till vindkraftverken.

Entreprenör och beställare känner varandra väl sedan tidigare.

Veidekke har byggt två vindkraftsanläggningar åt oss under de senaste åren Veidekke har den kompetens och organisation som krävs för att bygga en stor vindkraftsanläggning som Vindpark Tvinnesheda, säger Peter Zachrisson, vd för Stena Renewable.

Den nya vindkraftparken blir ett välkommet tillskott för regionen.

Det är mycket positivt att så mycket förnybar elproduktion nu kan anslutas i södra Sverige där elanvändningen är hög och underskottet på el är som störst, säger Daniel Gustafsson, avdelningschef Kraftsystem på Svenska kraftnät.

Svenska kraftnät spelar en viktig roll för att möjliggöra etableringen genom att bevilja ett så kallat nätförstärkningslån som ska göra det möjligt att ansluta ny elproduktion där det inte finns tillräckligt med ledig kapacitet. Syftet är att underlätta för den första aktören som vill ansluta till nätet och som inte själv kan ta hela investeringen för att förstärka elnätet. Lånet har gått till Eon som är nätägare i området och ger nu resultat i form av att elområdet kan förstärkas med upp till 700 MW.

Tack vare nätförstärkningslånet och nya möjligheter för styrning av elproduktion tar energiomställningen i södra Sverige ett stort steg framåt. Stena Renewable är först ut, men även andra aktörer ligger långt framme i planeringen av vindparker som vi får kapacitet att ansluta. Det förstärkta elnätet ger dessutom bättre möjligheter för tillväxt i regionen, säger Mats Tullgren, regionnätschef på Eon.

Vindparken i Uppvidinge består av 47 vindkraftverk med en total effekt på 210 MW. Turbinerna levereras av Vestas och är av typen V150. Den årliga elproduktionen beräknas uppgå till drygt 600 GWh, vilket skulle kunna förse 120 000 villor med hushållsel. Vindparken kan, enligt Stena Renewable minska utsläppen med 360 000 ton koldioxid, mer än dubbelt så mycket som utsläppen från alla bilar i Kronoberg.

Färdigställandet beräknas till december 2021.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125