23948sdkhjf

Luft under vingarna för flygfotografering

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Coronapandemin har inneburit att större delen av de flygplan som i vanliga fall fyller luftrummet nu står fast förankrade vid Moder Jord. Men det finns undantag. När luftrummet är tomt underlättar det för Lantmäteriets flygfotografering som nu går för högtryck.

I Lantmäteriets kartläggning av Sverige är flygfotografering en av de viktigaste informationskällorna. Flygsäsongen inleddes i år vid månadsskiftet mars/april och pågår fram till september. Under en normal sommar täcker flygfotograferna ungefär en tredjedel av landets yta för att ta de bilder som sedan används av såväl privatpersoner som kommuner, myndigheter och företag för bland annat framställning av kartor och i geografiska informationssystem.

Den här våren har dock skilt sig avsevärt från normalåret.

Vanligtvis har vi inte alls lika stor tillgång till luftrummet eftersom vi konkurrerar med passagerartrafiken. Det gör vi inte nu när det är betydligt färre aktörer i luften. Får vi nu en sommar med klart och fint väder så finns alla förutsättningar för att det här ska bli en väldigt bra säsong för Lantmäteriets flygfotografering, säger Jenny Gustafsson som är funktionschef för Lantmäteriets flygfotoverksamhet.

Så här långt har fotograferingen gått med rekordfart och redan efter en dryg månad har ungefär en tredjedel av hela årets planerade fotografering genomförts.

Det är speciellt anmärkningsvärt då flygfotograferingen bland annat skett i Göteborg med omnejd, vanligtvis ett område där många konkurrerar om plats i luftrummet, vilket påverkar möjligheten att få tillstånd att flyga. Swedavias statistik för april visar dock tydligt coronapandemins effekter på antalet resenärer. För Göteborg Landvetter Airport minskade antalet passagerare med 99 procent jämfört med samma månad i fjol.

Det är siffror som slår oerhört hårt mot resenärer och flygbolag, men som ger stora fördelar för Lantmäteriet. Tack vare den stora tillgången till luftrummet är Göteborgsområdet nu färdigfotograferat, liksom Gotland och områdena över Trollhättan, Mariestad och Arboga.

Närmast på tur står Skåne, Blekinge och Borlänge, där Lantmäteriet sedan 2019 har sin bas för flygfotografering på Dala Airport. Så snart snön smälter väntar bland annat Örnsköldsvik, Umeå, Skellefteå och andra delar av Norrlandskusten.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

Nyhetsbrev

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

Avskedsintervju med Mats Grundius

Schenker-vdn sammanfattar sina 39 år i bolaget och håller dörren öppen för kommande uppdrag.

Återvinnings-vd i regeringsdelegation

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.126