23948sdkhjf

Det börjar blåsa upp till storm

| Av Malin Folkesson | Tipsa redaktionen

En rapport från branschorganisationen Ikem visar att produktionsvolymen minskat rejält vid flera av dess medlemsföretag. Framförallt för mindre  plastbearbetande företag. 

Rapporten baserar sig på en enkät genomförd med företrädare för svensk kemiindustri: kemi, läkemedel, plast- och gummi, samt raffinaderi. 

-Trots rejält minskade produktionsvolymer, bedömer en majoritet av företagen sig kunna rida ut coronakrisen, men det skiljer mycket mellan olika delbranscher. Tyvärr finns det också företag, särskilt de något mindre inom plast- och kemiproduktion, som ser sina chanser att överleva som mycket små, säger Carl Eckerdal, chefekonom Ikem.

Under april var den samlade produktionsvolymen för samtliga kemibranscher oförändrad jämfört med samma månad 2019. För kemi- och plastproduktionen var dock utvecklingen tydligt negativ redan i april. Kemi- och plastföretagen räknar dessutom med ytterligare produktionsfall under maj månad.  

-Den prognos som företagen gett oss, är gjord en vecka in i maj. Den visar att särskilt kemi- och plastproducenterna ser framför sig minskade produktionsvolymer, säger Carl Eckerdal. 

Tack vare statens ekonomiska räddningspaket, där drabbade företag kunnat använda sig av korttidspermitteringar, har antalet varsel kunnat hållas nere trots vikande produktionsvolymer. 

Av den totala personalstyrkan (kollektivanställda och tjänstemän) bland Ikems medlemsföretag var cirka 8 procent korttidspermitterade under april. Isolerat för plast- och kemiproducerande företagen var andelen 16 procent. 

-Även om att den svenska regeringen var något sen i starten med sitt räddningspaket, så har den lanserat många och nödvändiga stödpaket. Reglerna om korttidspermitteringar gör det möjligt för företagen att överleva för stunden. Det var bra, men nu behövs mer långsiktiga lösningar, säger Carl Eckerdal. 

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu
Plus

Fem snabba frågor…

Masugnsslagg i tysk cement

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Empack 2020 ställs in

Mässarrangören Easyfairs väljer att ställa in Empack 2020 som skulle ha gått 30 september - 1 oktober på Kistamässan i år. – En mässa är till för att generera affärer och driva branschen framåt, säger Ola Lundqvist, Klusterchef Industri på Easyfairs.

Plus

Fem snabba frågor...

Nyhetsbrev

Generationsresor i sikte

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

Plus

Omrörning är mycket mer än att bara blanda lite

Många industriella processer är svåra att tänka sig utan omrörning. Det finns en del att tänka på för att utnyttja omröraren optimalt.

NCC bygger för 750 miljoner

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Epiroc varslar i Sverige

Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning. Orsaken är lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin.

Epiroc varslar 425

Halvvarmt uppdrag

Plus

Laddar för nystart

Kristoffer Tamsons basar för kollektivtrafiken i region Stockholm och är genom andra roller även en del av hela Kollektivtrafiksverige. Nu är siktet inställt på att komma tillbaka på andra sidan av den långdragna pandemin som lamslagit nästan allt.

NCC bygger i Rissne

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Processteknik-mässan flyttas

In memoriam Rüdiger Baunemann

Ny vd i Hybricon

Byggymnasierna rullar på i coronatider

Visst blir de praktiska övningarna lidande när byggymnasierna övergått till distansundervisning. Men genom att disponera om lektionerna och öka inslagen av rörliga filmer i undervisningen rullar det på bra för exempelvis Peabskolan i Malmö.

Sandahlsbolagen köper två åkerier

Bredare bana i Linköping

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Tvärstopp för Göta Kanal

Inget Load up North i år

Tar över SL

Överklagar jätteupphandling

Sommarjobb på sliten väg

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11