23948sdkhjf

Kapten! 28 Volvolastare anmäler sig

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Nyligen var det uppställning för ett gäng nyinryckta i Eskilstuna. Uppställningsplatsen var dock inte en kaserngård utan hos Swecon där 28 specialutrustade Volvolastare anmäldes sig till tjänstgöring i det svenska försvaret.

28 hjullastare från Volvo samlades nyligen i Eskilstuna, iförda försvarets gröna utstyrsel för att överlämnas till beställaren. På plats fanns 13 L60H och 15 L35H som ingår i en större beställning fördelad över flera år.

Det här var den tredje utleveransen till försvarsmakten. Under 2020 väntar leveranser av L90H till flygvapnet och 2021 ska armén ha ytterligare 33 maskiner, säger Tomas Nieminen, Manager Project Sales på Swecon.

Det var just Tomas Nieminen som 2018 i hård konkurrens landade ett tvåårigt ramavtal med Försvarets Materielverk, FMV, om leverans av hjullastare. I avtalet fanns också en klausul som möjliggjorde förlängning i ytterligare två år, en möjlighet som också utnyttjats.

Maskinerna är i grunden Volvo-maskiner, men med specialanpassningar för att möta kraven i upphandlingen. En del av anpassningarna görs på linan i produktionen, hos Volvo i Arvika och Hallsberg. Sedan gör vi på Swecon den sista handpåläggningen innan leverans, säger Tomas Nieminen.

De maskiner avtalet handlar om är L35, L60, L90 och L110 som i första hand ska fylla behov inom logistik och materialhantering för försvarsmakten och FMV, men även medverka vid fälthållning för flygvapnet.

Sedan ramavtalet undertecknades hyar FMV fått leveranser av nya hjullastare varje år. Under 2018 levererades 15 L110H, under 2019 två L60H, tolv L110H och 15 L35H och nu senast bestod alltså leveransen av 13 L60H och 15 L35H.

– Just de här maskinerna ska huvudsakligen användas inom armén, men några ska till marinen. Swecon har god förståelse för hur vi bygger våra system med dokumentation och reservdelar. Och allt har levererats enligt tidsplan, säger Daniel Ekdahl, projektledare på FMV.

Fortfarande återstår dock en hel del maskiner och planeringen för nästa leverans är i full gång.

– Vi har order inne på nya L90H till flygvapnet. De ska fungera med en rad extrautrustningar så vi ska försöka leverera några förseriemaskiner under 2020 för att försäkra oss om att det verkligen fungerar, säger Tomas Nieminen.

Innan leveranserna är helt kompletta ska ytterligare 33 hjullastare i olika storlekar färdigställas för armén under 2021 och framåt.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

Nyhetsbrev

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

Avskedsintervju med Mats Grundius

Schenker-vdn sammanfattar sina 39 år i bolaget och håller dörren öppen för kommande uppdrag.

Återvinnings-vd i regeringsdelegation

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.265