23948sdkhjf

Ledare: Största krisen i modern tid

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Risken är att en ”sparad” krona i dag skapar väldigt stora hål i kassan när krisen är över.

Den pågående covid-19-pandemin har förändrat vardagen för människor över hela världen. Utöver sjukdomens direkta påverkan på individen påverkas även samhället i stort, inte minst med avseende på möjligheterna till jobb och en normal inkomst.

Här i Sverige står vi inför en av de mest dramatiska försämringarna av ekonomi och sysselsättning i vårt lands historia. Sedan inledningen av mars har i skrivande stund 69 188 personer varslats om uppsägning och Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar befarar att krisen varar året ut och att effekterna blir långvariga. Myndigheten varnar för att arbetslösheten kan ligga runt elva procent redan i mitten av sommaren. Det motsvarar ungefär 570 000 inskrivna arbetslösa.

Hur stora skadorna på ekonomi, jobb och näringsliv som följer i pandemins kölvatten är svåra att förutse. Tidigare erfarenheter visar dock att arbetslösheten ökar betydligt snabbare än vad den sjunker när problemen undanröjs. Det tar lång tid att komma tillbaka till en normal sysselsättningsnivå när arbetslösheten har stigit kraftigt. Svenskt Näringsliv hävdar exempelvis, utifrån erfarenheter från 1990-talets djupa kris, att det komma att ta fem år att komma tillbaka till sju procents arbetslöshet.

Enbart transfereringar och uteblivna skatteintäkter kommer att kosta staten astronomiska summor. Hur stor slutkostnaden blir beror naturligtvis på hur lång tid det tar att få kontroll över smittspridningen såväl lokalt som globalt. Den påverkas också i hög grad av inriktningen och omfattningen på de åtgärder som regering och riksdag vidtar.

Det vi gör nu kommer att påverka vårt välstånd under lång tid framöver. UC:s senaste statistik pekar på att konkurserna i landet ökade med 30 procent i april, jämfört med samma period 2019. En stor del av de företag och jobb som slås ut kommer aldrig tillbaka. För att undvika en långvarig massarbetslöshet måste företagen finnas kvar även efter den akuta krisen.

Mycket av det regeringen gjort så här långt har varit bra, men knappast tillräckligt. Risken är att en ”sparad” krona i dag skapar väldigt stora hål i kassan när krisen är över.

Mer om: coronapandemin
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.095