23948sdkhjf

Startskott för jättelik avloppstunnel

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Det blev en rejäl knall när den första sprängningen genomfördes i ett av Stockholms största infrastrukturprojekt – den 1,4 mil långa avloppstunnel som ska gå mellan Bromma och Sicklaanläggningen under Hammarbybacken.

I och med sprängningen är nu alla delar av Stockholms största miljöprojekt, stadens framtida avloppsrening igång. När den nya avloppstunneln står klar stängs Bromma reningsverk och allt avloppsvatten från Bromma och söderort kommer att renas med ny toppmodern reningsteknik i den del av Henriksdals reningsverk som kallas Sicklaanläggningen under Hammarbybacken.

Den nya tekniken ska säkerställa minskade inslag av bland annat kväve, fosfor och mikroplaster i det renade avloppsvattnet, något som inte minst kommer att betyda att de föroreningar som rinner ut i Östersjön minskar ytterligare.

Veidekke och YIT bygger var sina delar av den nya avloppstunneln. Den första sprängningen gjordes vid Ålsten/Smedslätten, där en av de sex arbetstunnlar som projektet behöver för att bygga den 1,4 mil långa tunneln kommer att ligga. Tunneln sprängs ut mellan 30 och 90 meter under marknivån och har en tunnelarea som anges till ungefär 20 kvadratmeter.

Läs mer om projektet här. 

Nu inleds en ny fas i ett av Stockholms största infrastrukturprojekt som syftar till att förbättra reningen av stadens avloppsvatten och minska stadens påverkan på både Östersjön och Mälaren samtidigt som kapaciteten för att rena avloppsvattnet från en växande befolkning säkras, säger Katarina Luhr (MP) miljö- och klimatborgarråd.

Arbetet med att införa en helt ny toppmodern så kallad membranteknik i reningsverket är i full gång. I början av juni kommer de första membrankassetterna på plats i Henriksdals reningsverk. I Sicklaanläggningen pågår sprängningar för att bygga ut och modernisera anläggningen som ska rymma de första reningsstegen, grovrening, sandfång och försedimentering. De avslutande reningsstegen sker i Henriksdals reningsverk.

Eftersom reningsverket hela tiden måste vara i drift genomförs ombyggnaden i etapper. Projektchefen Stefan Rosengren, Stockholm Vatten och Avfall, konstaterar att projektet följer tidplanen och kommer, som det ser ut i dag att vara helt klart enligt plan år 2029.

Mer om: avlopp
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141