23948sdkhjf

Ny majoritetsägare i växande Eleda

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Altor går in som majoritetsägare i Eleda Infra Services Group. Samtidigt konsolideras anläggningsbranschen ytterligare i och med att Eleda breddar verksamheten med hjälp av två förvärv.

Eledagruppen har sedan starten 2017 vuxit till en gigant bland svenska anläggningsföretag. Förra året passerades tre miljarder kronor i omsättning och nu växer företaget än mer genom förvärv av ytterligare två företag som dessutom ger ett bredare kunskaps- och tjänsteunderlag.

Ny huvudägare i Eleda Infra Services Group blir, enligt ett färskt avtal, Altor som har ambitionen att tillväxtresan ska fortsätta. Målet är en expansiv koncern, verksam inom ledningsinfrastruktur och anläggningsarbeten inom infrastruktur. En tanke är att fokus ska ligga på små och mellanstora projekt och tjänster inom bland annat vatten-, väg-, och energiarbeten samt datorhallar.

Som en del av transaktionen förvärvar Eleda och ingår partnerskap med Järfälla VA- & Byggentreprenad AB, JVAB. Därutöver förvärvas One Nordic som ägts av Altor sedan 2011.

JVAB stärker Eleda i Stockholmsområdet och har dessutom god kunskap inom vatten- och avloppsarbeten. One Nordic breddar Eledas kunskap inom eldistribution och förnybar energi som vind- och vattenkraft.

Läs också: Ålö investerar 50 miljoner

De tre företagen har haft en positiv utveckling på senare tid med ökande marknadsandelar i snabbväxande delar av marknaden. Tillsammans uppgick bolagens omsättning till omkring sex miljarder kronor år 2019.

Vi är imponerade av den starka verksamhet som entreprenörerna har byggt, och ser väldigt mycket fram emot att jobba tillsammans med dem när bolagen nu går in i nästa utvecklingsfas. Det är så klart extra glädjande att vi kan bidra med One, vilket vi är övertygade om ska leda till tydliga kommersiella fördelar för båda bolagen. Tillsammans med entreprenörerna ska vi se till att bolagens starka tillväxt blir ännu bättre, och fortsätta att bygga en ledande spelare inom infrastrukturtjänster i Norden, säger Bengt Maunsbach, partner på Altor.

Eledas koncernchef Johan Halvardsson är entusiastisk över affären och övertygad om att Altors erfarenhet av att bygga företag kommer att bidra till fortsatt stark tillväxt.

Vi är stolta över vad Eleda har vuxit till och över att vara kvar som betydande aktieägare i den nya konstellationen, säger han.

Enligt Torbjörn Torell, nuvarande styrelseordförande i One Nordic och blivande styrelseordförande i Eleda, har Eleda lyckats bygga en framgångsrik, entreprenöriell och decentraliserad organisation med lokalt beslutsfattande och ansvar, men med det stora företagets resurser och metoder.

Jonas Arvidsson, vd för One Nordic, är övertygad om att företaget kommer att passa väl in i Eledas verksamhet.

– One Nordic är i dag starkare än någonsin. Under Altors ägande har One Nordic breddat verksamheten från service och underhåll inom eldistribution till tjänster och projekt inom förnybar energi, och vi ser nu fram emot nästa tillväxtresa som en del av Eleda. Vi har redan flera gemensamma kunder och vi ser fram emot att de blir ännu fler, säger han.

Transaktionen är villkorad av konkurrensmyndigheternas godkännande.

Mer om: altor | eleda
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nästa Load up går i Boden

Load up North skjuts inte bara upp ett år – den flyttas dessutom till Boden.

Förbundskaptenens nya uppdrag

Med ett inställt fotbolls-EM blev sommaren inte riktigt som många hade tänkt sig.

Uthyrare lägger stororder

Wiklund Trading har länge levererat maskiner till företag som numer ingår i Rentagruppen. Erfarenheterna från dessa samarbeten har nu medverkat till en större order på 50 maskiner från den växande finska rentalkoncernen

Byggmarknad med virusfrossa

Det är en dyster konjunkturrapport som just presenterats av bransch- och arbetsgivareorganisationen Byggföretagen. Bedömningen är en nedgång inom samtliga marknadssegment, med ett undantag – anläggningsmarknaden.

Höga krav på hyrmaskinernas däck

Bra däck är viktigt, men rätt däck till rätt maskin är nästan ännu viktigare, konstaterar S-rentals vd Tony Ferm.

Epiroc tar stororder i Chile

Nyhetsbrev

Ny liner för plastfria förpackningar

Livsmedelssäker kraftliner från Stora Enso öppnar upp nya marknadssegment.

"Ursprung för drivmedel. tack!"

Peab bygger i Sundsvall

Kontrollera mera – Svevia välkomnar viten

Svevia för en ojämn kamp mot fartdårarna på vägen, företaget  välkomnar också en ökad kontroll av hur TA-arbetet utförs. –  Det är bra – då kan vi få bort oseriösa aktörer.

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ledare: Annorlunda sommar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

JM avtalar med byggvaruhandel

Ny upphandlingsmodell testas vid vägprojekt

Rätt utbildning Jessicas biljett till yrkeslivet

Svårt att få jobb efter gymnasiet? Inte med rätt utbildning. Det är 20-åriga Jessica Neiglick ett levande bevis på. Efter avslutad gymnasieutbildning till maskinmekaniker i Enköping våren 2018 blev det först sommarjobb och sedan en fast tjänst hos Swecon i Västerås.

Svevia säkrar stort och smått

För Svevia spelar det ingen roll om det är en bro som ska byggas eller en död grävling som ska plockas upp – säkerheten måste finnas där, även om det kostar.

Tvärstopp för Göta Kanal

Nu har den startat – testanläggningen som fångar koldioxid

De ska bygga Ragn-Sells anläggning för flygaska

Magnifik fabrik blev en utmaning för rivarna

Metallingjutna balkar, granitsten och riktigt seg betong. Färgfabriken är inte bara stor och full av lackrester, den är extremt stabil också – en utmaning för rivarna.

Industrijätten Hydro storvarslar

Stark orderingång i NRC-gruppen

2020 har, trots Covid-19-pandemin, börjat bra för NRC Group. Tillväxt i försäljningen och stark orderingång har resulterat i en orderstock som aldrig varit större än de dryga åtta miljarder norska kronor som redovisades i slutet av mars.

Inget Load up North i år

Tar över SL

Överklagar jätteupphandling

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Sommarjobb på sliten väg

Vägledning om åtgärder kring mikroplast

Tungt för företagen

Nya bostäder i Gävle

1

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Öppet brev till EU om kollektivtrafiken

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11