23948sdkhjf

Ny majoritetsägare i växande Eleda

Altor går in som majoritetsägare i Eleda Infra Services Group. Samtidigt konsolideras anläggningsbranschen ytterligare i och med att Eleda breddar verksamheten med hjälp av två förvärv.

Eledagruppen har sedan starten 2017 vuxit till en gigant bland svenska anläggningsföretag. Förra året passerades tre miljarder kronor i omsättning och nu växer företaget än mer genom förvärv av ytterligare två företag som dessutom ger ett bredare kunskaps- och tjänsteunderlag.

Ny huvudägare i Eleda Infra Services Group blir, enligt ett färskt avtal, Altor som har ambitionen att tillväxtresan ska fortsätta. Målet är en expansiv koncern, verksam inom ledningsinfrastruktur och anläggningsarbeten inom infrastruktur. En tanke är att fokus ska ligga på små och mellanstora projekt och tjänster inom bland annat vatten-, väg-, och energiarbeten samt datorhallar.

Som en del av transaktionen förvärvar Eleda och ingår partnerskap med Järfälla VA- & Byggentreprenad AB, JVAB. Därutöver förvärvas One Nordic som ägts av Altor sedan 2011.

JVAB stärker Eleda i Stockholmsområdet och har dessutom god kunskap inom vatten- och avloppsarbeten. One Nordic breddar Eledas kunskap inom eldistribution och förnybar energi som vind- och vattenkraft.

De tre företagen har haft en positiv utveckling på senare tid med ökande marknadsandelar i snabbväxande delar av marknaden. Tillsammans uppgick bolagens omsättning till omkring sex miljarder kronor år 2019.

Vi är imponerade av den starka verksamhet som entreprenörerna har byggt, och ser väldigt mycket fram emot att jobba tillsammans med dem när bolagen nu går in i nästa utvecklingsfas. Det är så klart extra glädjande att vi kan bidra med One, vilket vi är övertygade om ska leda till tydliga kommersiella fördelar för båda bolagen. Tillsammans med entreprenörerna ska vi se till att bolagens starka tillväxt blir ännu bättre, och fortsätta att bygga en ledande spelare inom infrastrukturtjänster i Norden, säger Bengt Maunsbach, partner på Altor.

Eledas koncernchef Johan Halvardsson är entusiastisk över affären och övertygad om att Altors erfarenhet av att bygga företag kommer att bidra till fortsatt stark tillväxt.

Vi är stolta över vad Eleda har vuxit till och över att vara kvar som betydande aktieägare i den nya konstellationen, säger han.

Enligt Torbjörn Torell, nuvarande styrelseordförande i One Nordic och blivande styrelseordförande i Eleda, har Eleda lyckats bygga en framgångsrik, entreprenöriell och decentraliserad organisation med lokalt beslutsfattande och ansvar, men med det stora företagets resurser och metoder.

Jonas Arvidsson, vd för One Nordic, är övertygad om att företaget kommer att passa väl in i Eledas verksamhet.

– One Nordic är i dag starkare än någonsin. Under Altors ägande har One Nordic breddat verksamheten från service och underhåll inom eldistribution till tjänster och projekt inom förnybar energi, och vi ser nu fram emot nästa tillväxtresa som en del av Eleda. Vi har redan flera gemensamma kunder och vi ser fram emot att de blir ännu fler, säger han.

Transaktionen är villkorad av konkurrensmyndigheternas godkännande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.092