23948sdkhjf

350 miljoner - slutnota för hagelskur

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

350 miljoner kronor i utbetalda försäkringsersättningar. Det blev resultatet av den hagelskur som drabbade Lidköping 19 juni 2019. Det är något att ha i åtanke vid val av material i bland annat tak, fönster och solpaneler.

Det va' en kväll i juni, då när sommarn e' som bäst”, skaldade Lasse Berghagen en gång i tiden. För Lidköpingsborna kan bilden av onsdagskvällar vara något annorlunda – i varje fall för de som upplevde den onsdag i juni då staden drabbades av den värsta hagelskuren i mannaminne. Under cirka 15 minuter piskades byggnader, bilar och grödor av hagel som, enligt ögonvittnen, i en del fall var stora som golfbollar.

I hagelskurens spår fick bland annat glasmästerier, bilverkstäder och hantverkare mycket att göra – liksom försäkringsbolagen. När försäkringsföretagens branschorganisation Svensk Försäkring nu ställt samman alla ärenden visar det sig att det handlar om ungefär 8 000 anmälda försäkringsskador, vilka orsakade utbetalning av försäkringsersättningar på omkring 350 miljoner kronor. Merparten, cirka 260 miljoner kronor, avser fordonsskador.

Enligt försäkringsbolagen är det framför allt bilar, växthus, tak, takfönster, fasader och solceller som skadas vid ett oväder med stora hagel. Eftersom de kan falla med en hastighet av 100 kilometer i timmen kan skadorna bli stora och dessutom leda till ytterligare skadegörelse. Riktigt allvarligt kan det bli om haglen slår hål på tak och regnvatten läcker in.

I Sverige kan vi komma att se fler svåra hagelstormar i kölvattnet av klimatförändringarna. Det finns skäl att arbeta med skadeförebyggande åtgärder för att minska konsekvenserna genom att till exempel flytta bilar under tak vid misstanke om åsk- och hageloväder och att använda slagtåliga och utprovade material i tak, fönster och solpaneler, säger Staffan Moberg, jurist på Svensk Försäkring.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.094