23948sdkhjf

350 miljoner - slutnota för hagelskur

350 miljoner kronor i utbetalda försäkringsersättningar. Det blev resultatet av den hagelskur som drabbade Lidköping 19 juni 2019. Det är något att ha i åtanke vid val av material i bland annat tak, fönster och solpaneler.

Det va' en kväll i juni, då när sommarn e' som bäst”, skaldade Lasse Berghagen en gång i tiden. För Lidköpingsborna kan bilden av onsdagskvällar vara något annorlunda – i varje fall för de som upplevde den onsdag i juni då staden drabbades av den värsta hagelskuren i mannaminne. Under cirka 15 minuter piskades byggnader, bilar och grödor av hagel som, enligt ögonvittnen, i en del fall var stora som golfbollar.

I hagelskurens spår fick bland annat glasmästerier, bilverkstäder och hantverkare mycket att göra – liksom försäkringsbolagen. När försäkringsföretagens branschorganisation Svensk Försäkring nu ställt samman alla ärenden visar det sig att det handlar om ungefär 8 000 anmälda försäkringsskador, vilka orsakade utbetalning av försäkringsersättningar på omkring 350 miljoner kronor. Merparten, cirka 260 miljoner kronor, avser fordonsskador.

Enligt försäkringsbolagen är det framför allt bilar, växthus, tak, takfönster, fasader och solceller som skadas vid ett oväder med stora hagel. Eftersom de kan falla med en hastighet av 100 kilometer i timmen kan skadorna bli stora och dessutom leda till ytterligare skadegörelse. Riktigt allvarligt kan det bli om haglen slår hål på tak och regnvatten läcker in.

I Sverige kan vi komma att se fler svåra hagelstormar i kölvattnet av klimatförändringarna. Det finns skäl att arbeta med skadeförebyggande åtgärder för att minska konsekvenserna genom att till exempel flytta bilar under tak vid misstanke om åsk- och hageloväder och att använda slagtåliga och utprovade material i tak, fönster och solpaneler, säger Staffan Moberg, jurist på Svensk Försäkring.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.078