23948sdkhjf

Skånsk kommun skyddar sig

Vellinge kommun får bygga ett skydd som som ska säkra Skanör-Falsterbo, Ljunghusen, Höllviken och Kämpinge mot förhöjda havsnivåer.

Skånska Vellinge ligger lågt – en stor del av bebyggelsen i  kommundelarna Skanör-Falsterbo, Ljunghusen, Höllviken och Kämpinge ligger lägre än tre meter över havets nuvarande medelvattennivå.

Kommunen vill därför skydda den befintliga bebyggelsen genom att bygga ett skydd.

Processen är nu ett steg närmare förverkligande sedan Mark- och miljödomstolen i Växjö givit sitt bifall.

– Det är ett mycket glädjande besked. Vi har arbetat länge med frågan och det är prioriterat för kommunen att få till stånd skyddet. det är en viktig trygghets- och säkerhetsfråga för de som bor och verkar i de utsatta områdena men också viktigt för fortsatt utveckling av kommunen, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

– Skönt att vi nu fått det här beskedet. I huvudsak så är domen vad vi hoppades på. Skyddet behövs redan i dag och vi kommer att starta upp arbetet så fort som möjligt, säger Anna Möller, samhällsbyggnadschef i Vellinge kommun, i samma pressmeddelande. 

Kommunen uppger att man nu står i startgroparna för projektering av skyddet i sin helhet.

Tanken är att påbörja den första etappen i Norra Skanör och, om beslutet inte överklagas, siktar man på byggstart under 2021-2022.

Domstolen avslog vissa mindre delar av kommunens ansökan, och har också infört villkoret att ett större naturområde ska avsättas som skyddat, öster om Skanör.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.094