23948sdkhjf

Ledare: Statligt maktmissbruk

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Hot och maffiametoder är uttryck som använts för att beskriva Vattenfalls agerande. Nog borde statligt ägda företag visa bättre omdöme än så.

Drygt 400 000 personer, eller ungefär åtta procent av arbetskraften i Sverige, är i skrivande stund inskrivna som arbetslösa i Sverige. Prognosen säger att andelen arbetslösa kan passera tioprocentsgränsen redan i sommar.

Svenskt näringsliv blöder, vilket slår extremt hårt mot såväl den enskilde individen som samhället i stort. I en svår tid, präglad av corona och covid-19, finns exempel på hur företag, organisationer och individer går samman för att hjälpa varandra. Vårdpersonal trotsar coronahotet och anstränger sig till det yttersta för att äldre och sjuka ska få nödvändig vård och omsorg under ofta mycket svåra förhållanden.

Och så har vi Vattenfall.

Den statliga energijätten dras som många andra med stora ekonomiska problem, men ledningen försöker sannerligen inte hitta samarbetsvägar som löser de svårigheter som uppstått. Här handlar det om att visa vem som har makten och vem som ensidigt dikterar villkoren.

Omtanke om leverantörerna och förhoppningar om långsiktigt goda relationer till sina samarbetspartners tycks i varje fall inte spela någon som helst roll utifrån ett brev som skickats ut till underleverantörerna.

I brevet som bland annat gått ut till ett flertal maskinentreprenörer begär Vattenfall att leverantörerna med omedelbar verkan och fram till årets slut ska sänka sina priser i befintliga avtal med 20 procent. För att sätta tryck på sin begäran påpekas att de företag som accepterar prissänkningen självklart kommer att få fördelar av detta vid kommande upphandlingar.

Extra märkligt blir det att den statliga energijätten därmed i princip hotar med att kringgå lagen om offentlig upphandling.

En stor del av maskinentreprenörerna är små med upp till en handfull anställda. Det är företag med små marginaler som mycket väl kan riskera konkurs av en 20-procentig prissänkning. Trots det anser Vattenfalls ledning att de små företag som redan pressas hårt av coronaviruset ska lösa energijättenms ekonomiska problem..

Hot och maffiametoder är uttryck som använts för att beskriva Vattenfalls agerande. Nog borde statligt ägda företag visa bättre omdöme än så.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nästa Load up går i Boden

Load up North skjuts inte bara upp ett år – den flyttas dessutom till Boden.

Förbundskaptenens nya uppdrag

Med ett inställt fotbolls-EM blev sommaren inte riktigt som många hade tänkt sig.

Uthyrare lägger stororder

Wiklund Trading har länge levererat maskiner till företag som numer ingår i Rentagruppen. Erfarenheterna från dessa samarbeten har nu medverkat till en större order på 50 maskiner från den växande finska rentalkoncernen

Byggmarknad med virusfrossa

Det är en dyster konjunkturrapport som just presenterats av bransch- och arbetsgivareorganisationen Byggföretagen. Bedömningen är en nedgång inom samtliga marknadssegment, med ett undantag – anläggningsmarknaden.

Höga krav på hyrmaskinernas däck

Bra däck är viktigt, men rätt däck till rätt maskin är nästan ännu viktigare, konstaterar S-rentals vd Tony Ferm.

Epiroc tar stororder i Chile

Nyhetsbrev

Ny liner för plastfria förpackningar

Livsmedelssäker kraftliner från Stora Enso öppnar upp nya marknadssegment.

"Ursprung för drivmedel. tack!"

Peab bygger i Sundsvall

Kontrollera mera – Svevia välkomnar viten

Svevia för en ojämn kamp mot fartdårarna på vägen, företaget  välkomnar också en ökad kontroll av hur TA-arbetet utförs. –  Det är bra – då kan vi få bort oseriösa aktörer.

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ledare: Annorlunda sommar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

JM avtalar med byggvaruhandel

Ny upphandlingsmodell testas vid vägprojekt

Rätt utbildning Jessicas biljett till yrkeslivet

Svårt att få jobb efter gymnasiet? Inte med rätt utbildning. Det är 20-åriga Jessica Neiglick ett levande bevis på. Efter avslutad gymnasieutbildning till maskinmekaniker i Enköping våren 2018 blev det först sommarjobb och sedan en fast tjänst hos Swecon i Västerås.

Svevia säkrar stort och smått

För Svevia spelar det ingen roll om det är en bro som ska byggas eller en död grävling som ska plockas upp – säkerheten måste finnas där, även om det kostar.

Tvärstopp för Göta Kanal

Nu har den startat – testanläggningen som fångar koldioxid

De ska bygga Ragn-Sells anläggning för flygaska

Magnifik fabrik blev en utmaning för rivarna

Metallingjutna balkar, granitsten och riktigt seg betong. Färgfabriken är inte bara stor och full av lackrester, den är extremt stabil också – en utmaning för rivarna.

Industrijätten Hydro storvarslar

Stark orderingång i NRC-gruppen

2020 har, trots Covid-19-pandemin, börjat bra för NRC Group. Tillväxt i försäljningen och stark orderingång har resulterat i en orderstock som aldrig varit större än de dryga åtta miljarder norska kronor som redovisades i slutet av mars.

Inget Load up North i år

Tar över SL

Överklagar jätteupphandling

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Sommarjobb på sliten väg

Vägledning om åtgärder kring mikroplast

Tungt för företagen

Nya bostäder i Gävle

1

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Öppet brev till EU om kollektivtrafiken

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.094