23948sdkhjf

Doxa i spännande samarbete med Dow

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

Värnamobaserade Doxa Plast lanserar tillsammans med Dow en serie biobaserade högpresterande sträckfilmer

I det nya sortimentet av sträckfilmerReborn, tillverkade av Doxa Plast, används Dows biobaserade linjära lågdensitetspolyeten, Elite 5230GC R, vilken är tillverkad av förnybar råvara. Råvaran kommer från rester av pappersproduktion från hållbart förvaltade skogar i Finland. Till skillnad från andra alternativa förnybara råvaror konkurrerar den inte med den mänskliga livsmedelskedjan, och det krävs ingen extra mark för dess produktion.  

Filmerna produceras vid Doxa Plast´s fabrik i Sverige, vilket på grund av den korta leveranskedjan också bidrar till att minska koldioxidavtrycket, skriver Dow i ett pressmeddelande. 

-Denna gemensamma insats är det senaste exemplet på Dows ambition att arbeta med industripartners för att möjliggöra en övergång till en cirkulär ekonomi för plast genom att integrera återvunnet innehåll och förnybara råvaror i produktionsprocesser", säger Carolina Gregorio, marknadschef vid Dow Packaging & Special Plastics EMEA.  

Det nya biobaserade sträckfilmsortimentet är optimerat för riktigt tunn film, utan att kompromissa med funktionaliteten. Med hjälp av en patenterad teknik erbjuder Doxa Plast tunn stäckfilm ner till fyra mikrometer tjocklek, samtidigt som filmen håller en hög prestanda för förbättrad lastpallstabilitet. 

-Vår vision för 2020 är att erbjuda våra kunder möjlighet att välja koldioxidneutrala versioner av alla våra produkter. Dows biobaserade hartser är en viktig bidragsgivare för att hjälpa oss att uppnå detta eftersom de gör det möjligt för oss att gå mot en koldioxidneutral sträckfilm, säger Sandra-Stina Vesterlund, vd för Doxa Plast.  

Dows biobaserade polyetenportfölj produceras med bionafta från tallolja, vilket är en biprodukt från pappersmassaproduktion.

PE-hartsproduktionen är certifierad av ISCC (International Sustainability & Carbon Certification) baserat på en massbalansmetod. Detta är ett tillvägsgångssätt som hjälper industrier att bli mer hållbara genom att stödja inköp av hållbara ingredienser inom komplexa tillverknings- eller produktionssystem, vilket innebär att alla steg uppfyller spårbarhetskriterierna. 

Källa: Dow
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Akut kris för Green cargo

Bolaget behöver snarast kapitaltillskott, som kan vara så stort som 2,2 miljarder.

Nu ökar resandet igen!

Peab stärker i syd

Fortsatt trögt för bussarna

FTI chockar producenterna – Förpackningsavgifter högre än Tysklands

FTI:s PACK@lunch som webinar blev ett bryskt uppvaknande för många i förpackningens värdekedja, inte minst förpackningsproducenter och varumärkesägare, som måste lägga dessa avgifter på sina priser för att föras vidare till handeln och slutligen konsumenterna.

Peab bygger i Värmland

Nyhetsbrev

Svart plast? Inget problem!

Norge bygger gigantisk batterifabrik

Ny rapport om företags arbete för cirkularitet

Fördjupning - Läget i basindustrin - del 2

Plus

Fem snabba frågor…

Masugnsslagg i tysk cement

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Empack 2020 ställs in

Mässarrangören Easyfairs väljer att ställa in Empack 2020 som skulle ha gått 30 september - 1 oktober på Kistamässan i år. – En mässa är till för att generera affärer och driva branschen framåt, säger Ola Lundqvist, Klusterchef Industri på Easyfairs.

Plus

Fem snabba frågor...

Generationsresor i sikte

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

Plus

Omrörning är mycket mer än att bara blanda lite

Många industriella processer är svåra att tänka sig utan omrörning. Det finns en del att tänka på för att utnyttja omröraren optimalt.

NCC bygger för 750 miljoner

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Epiroc varslar i Sverige

Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning. Orsaken är lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin.

Halvvarmt uppdrag

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Ny vd i Hybricon

Sandahlsbolagen köper två åkerier

Bredare bana i Linköping

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Tvärstopp för Göta Kanal

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141