23948sdkhjf

Framtidens borrigg – en bläckfisk

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Autonoma robotarmar på borriggar är ett sätt att förbättra såväl säkerhet som produktivitet i våra gruvor. Med hjälp av det regionala utvecklingsprojektet Aimee i Örebro är Epiroc en bit på väg mot målet.

För några år sedan inleddes ett samarbete där forskare vid Örebro universitet tillsammans med Alfred Nobel Science Park och företag i regionen skulle bygga en plattform som ger möjlighet att testa nya sätt att använda artificiell intelligens och autonoma system inom industrin. Bland de medverkande företagen fanns Atlas Copco som framför allt lockades av möjligheten att hitta sätt att öka säkerheten vid bergborrning vid tillämpningar i såväl gruvor som vid infrastrukturprojekt.

Arbetet fortsatte även då den berörda verksamheten i Atlas Copco knoppades av och i stället bildade Epiroc. För ungefär ett år sedan inleddes ett riktat forskningsprojekt som med ett treårigt stöd från Vinnova har målet att hitta möjligheter att automatisera robotarmarna på Boomerriggarna som används under jord. Visionen är i princip densamma som tidigare: Människor ska inte behöva vara fysiskt på plats i farliga gruvmiljöer.

Ambitionen är att hitta en lösning som gör det möjligt att mata in en karta över de hål som ska borras i riggens system, trycka på ”start” och räkna med att jobbet slutförs.

Vi har ett första steg mot den här funktionen redan, men den räcker inte riktigt till. Med hjälp av de tekniksprång vi hoppas att vi kommer att göra här, så kommer vi att förbättra vår produktivitet en hel del, säger Björn Andersson på Epiroc.

I dag sker borrningen manuellt av en operatör som styr armarna på borriggen. Det finns dock en övertygelse om att hitta en lösning som gör det möjligt att koordinera och optimera armarnas rörelser på ett sätt som kortar borrcykeltiderna avsevärt samtidigt som operatören kan befinna sig på säkert avstånd från arbetsplatsen.

En nyckelperson i utvecklingsarbetet är forskaren Shiyu Zhang vid institutionen för naturvetenskap och teknik vid Örebro Universitet.

Det handlar om att koordinera flera robotarmar och tekniken kan användas inte bara inom gruvdrift, utan den här också en rad andra användningsområden, säger Shiyu Zhang som betonar att det är en komplicerad uppgift att få robotarmarna att röra sig självständigt och samtidigt vara medvetna om varandra,

Robotarmen i sig har en mycket komplex konstruktion. Den har många leder och för att styra armens rörelse behöver vi kunna kontrollera varje enskild led. Nu ska vi koordinera flera robotar, vilket gör beräkningarna ännu mer komplexa.

I projektet är tanken att utveckla rörelsesplanerings-, koordinations- och kontrollalgoritmer som i slutfasen ska resultera i en helt autonom process.

Slutresultatet kan beskrivas som en bläckfisk, vars armar rör sig självständigt, men samtidigt är medvetna om varandra. Om något händer med en av armarna kommer de andra armarna att hantera det. Armarna ska inte bara undvika att kollidera med varandra, de ska också kunna ta över en annan arms arbetsuppgift.

Tanken är att så småningom demonstrera vad man kommit fram till på en Boomer-plattform i en gruva som drivs av Zinkgruvan Mining.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.093