23948sdkhjf

Spökspår förkortar byggtiden

Det blir fyra spår mellan Malmö och Lund redan 2023,

Södra stambanan mellan Malmö och Lund byggs ut från två till fyra spår.

Bygget påbörjades 2017 och planen var att allt skulle stå klart 2024 men enligt Trafikverket har man under planeringen av den sista delen – sträckan mellan Flackarp och Ringvägen i Lund – hittat en möjlighet att förkorta byggtiden med ett drygt halvår.

Det är glädjande att vi kommer kunna dra nytta av kapacitetshöjningen på sträckan drygt ett halvår tidigare än beräknat, säger Jens-Peter Eisenschmidt, Trafikverkets projektchef för Fyrspåret, i ett pressmeddelande.

Tidsvinsten kommer sig av att signalställverket, som styr signaler, spår och växlar, tas i bruk redan innan allt är färdigbyggt.

Systemet kommer därför att hantera virtuella ”spökspår”, som dock är avaktiverade.

När spåren finns i verkligheten aktiveras de i ställverket och spåren kan då trafikeras direkt, utan ytterligare projektering och inkoppling.

Normalt skulle också ställverken för spåren projekteras i två etapper. Men eftersom vi nu kan genomföra bygget av båda fyrspårsetapperna som ett projekt, är det naturligt att också projektera ställverket för hela sträckan. Och det innebär att sista delen, Flackarp-Lund, kan tas i bruk redan i december 2023 istället för sommaren 2024. Och vi sparar både tid och pengar, säger Jens-Peter Eisenschmidt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

1.906