23948sdkhjf

Svensk plastindustri spår dystert Q2

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

När Svensk Industriförening, Sinf, presenterade sin underleverantörsbarometer för årets första kvartal märktes en tydlig tendens. Plastindustrins företagsledare känner stark oro inför framtiden.  

-Ja, plastbranschen har drabbats hårt av krisen, men det finns ljuspunkter, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Svensk Industriförening Sinf, till Plastforum.   

Plastindustrins omsättningsförändring för Q1 2020 ser ganska stabilt ut, säger Wadström. Men på frågan gällande den förväntade orderingången för Q2 så är det väldigt få bolag (7 %) som tror att den kommer att öka. 20 procent tror på en oförändrad omsättning, medan 39 procent tror att företaget kommer att minska denna med 1 till 20 procent. Hela 35 procent tror på en reducerad omsättning med 20 procent eller mer.   

-Sammantaget så betyder det att över 70 procent av de svarande företagen inom plastindustrin tror att de kommer att få en minskad omsättning under Q2, säger Sanna Arnfjorden Wadström.  

-Jag hade faktiskt förväntat mig att det skulle vara fler företag som skulle öka sin omsättning under Q2 bland annat till följd av den positiva effekt som exempelvis “Plastuppropet” har lett till, säger hon.  

En annan alarmerade siffra i Underleverantörsbarometern är att 37 procent anger att de förväntar att personalstyrkan kommer att minska under Q2. Endast fyra procent anger att den kommer att öka.  

-Det är viktigt att fordonsindustrin nu drar igång så underleverantörerna kan börja leverera, fortsätter Wadström. Positivt i sammanhanget är dock att företagen fortsatt visat på en god lönsamhet samt att produktiviteten snarare ökat än minskat det senaste året.  

-Dessutom ger plastindustrins positiva bidrag inom vårdsektorn helt nya möjligheter till en attitydförändring till plastmaterialen. Det finns ju enorma möjligheter i det framåt säger Sanna Arnfjorden Wadström. 

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ledare: Annorlunda sommar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

JM avtalar med byggvaruhandel

Ny upphandlingsmodell testas vid vägprojekt

Rätt utbildning Jessicas biljett till yrkeslivet

Svårt att få jobb efter gymnasiet? Inte med rätt utbildning. Det är 20-åriga Jessica Neiglick ett levande bevis på. Efter avslutad gymnasieutbildning till maskinmekaniker i Enköping våren 2018 blev det först sommarjobb och sedan en fast tjänst hos Swecon i Västerås.

Svevia säkrar stort och smått

För Svevia spelar det ingen roll om det är en bro som ska byggas eller en död grävling som ska plockas upp – säkerheten måste finnas där, även om det kostar.

Nyhetsbrev

Tvärstopp för Göta Kanal

Nu har den startat – testanläggningen som fångar koldioxid

De ska bygga Ragn-Sells anläggning för flygaska

Magnifik fabrik blev en utmaning för rivarna

Metallingjutna balkar, granitsten och riktigt seg betong. Färgfabriken är inte bara stor och full av lackrester, den är extremt stabil också – en utmaning för rivarna.

Industrijätten Hydro storvarslar

Stark orderingång i NRC-gruppen

2020 har, trots Covid-19-pandemin, börjat bra för NRC Group. Tillväxt i försäljningen och stark orderingång har resulterat i en orderstock som aldrig varit större än de dryga åtta miljarder norska kronor som redovisades i slutet av mars.

Sandviks nya paket

Den platta vinflaskan gör entré

Sandahls bryter med Schenker i förtid

Inget Load up North i år

Luft under vingarna för flygfotografering

Kranpunkten stärker i Stockholm

Kranpunkten förstärker närvaron i Stockholm genom att öppna en depå i Västberga industriområde, i nära anslutning till E4/E20, med Robin Eriksson som depåchef.

Tar över SL

De får asfaltera i Järfälla

Vindkraft löser småländskt elunderskott

Bristen på el i regionen kring småländska Åseda ska snart vara ett minne blott. Lösningen är 47 vindkraftverk i Uppvidinge kommun med en årlig elproduktion som beräknas uppgå till drygt 600 GWh, vilket skulle kunna förse 120 000 villor med hushållsel.

Överklagar jätteupphandling

Prisas för ökad gruvproduktion och högre säkerhet

Kapten! 28 Volvolastare anmäler sig

Nyligen var det uppställning för ett gäng nyinryckta i Eskilstuna. Uppställningsplatsen var dock inte en kaserngård utan hos Swecon där 28 specialutrustade Volvolastare anmäldes sig till tjänstgöring i det svenska försvaret.

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Sommarjobb på sliten väg

Vägledning om åtgärder kring mikroplast

Tungt för företagen

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Öppet brev till EU om kollektivtrafiken

Robotar gör armeringskorgar

Nio nya i Nacka

Nya bostäder i Gävle

Toppchef lämnar Scania för Daimler

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109