23948sdkhjf

Fortsatt god lönsamhet i Volvo CE

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

En kraftigt minskad försäljning av det företaget beskriver som större entreprenadmaskiner har slagit hårt mot Volvo CE:s försäljning under årets första kvartal. Även resultatet har försämrats, men beskrivs ändå som gott.

Det första kvartalet 2020 påverkades av samhällets åtgärder för att stoppa spridningen av covid-19-pandemin. Dessa började påverka vår verksamhet i Kina i februari och hade sedan en betydande påverkan på koncernen från mitten av mars, när vår globala leveranskedja bröts och produktionen stoppades i de flesta delar av vår verksamhet, säger Melker Jernberg, vd och koncernchef i Volvo Construction Equipment.

Enligt delårsrapporten minskade nettoomsättningen under årets tre första månader med 17 procent till 20,148 miljarder kronor. Justerat för förändrade valutakurser minskade nettoomsättningen med 18 procent, varav maskinförsäljningen minskade med 20 procent och serviceförsäljningen med sju procent.

Den totala orderingången under kvartalet hamnade cirka sju procent under fjolårets siffror för samma period. Då rör det sig om en nedgång för Volvo på fyra procent medan SDLG tappade elva procent.

Rörelseresultatet stannade på 2,678 miljarder kronor, vilket företagsledningen beskriver som gott även om fjolårets första kvartal hamnade betydligt högre med 3,646 miljarder kronor.

Marknadsutvecklingen har dock varierat kraftigt mellan de olika huvudmarknaderna. Till och med februari gick den europeiska marknaden ned med en procent. Då redovisas tillväxt i Tyskland, medan utvecklingen var negativ i Storbritannien, Frankrike och Norden. Den nordamerikanska marknaden sjönk två procent på grund av minskad efterfrågan på större maskiner.

I Asien (exklusive Kina) minskade totalmarknaden med fyra procent. Det stora tappet kom i Kina där coronaviruset slog till först. Den kinesiska nedgången anges till hela 44 procent för de två första månaderna. Redan i mars noterades dock en märkbar förbättring. För mars redovisas i Kina en ökning med två procent jämfört med samma månad 2019. Förbättringen tillskrivs stimulansåtgärder från den kinesiska regeringen för att driva på infrastrukturinvesteringar.

Företagsledningen betonar att den närmaste framtiden är mycket osäker. Efterfrågan i bland annat Europa och Nordamerika har minskat ytterligare efter rapporttidens slut, men Melker Jernberg är trots det optimistisk.

Det är tydligt att vi går en tuff framtid till mötes där både utebliven produktion och svagare efterfrågan kommer att påverka lönsamheten negativt. Vi kan ändå finna en trygghet i att våra kunder verkar i en bransch som har stor betydelse för samhället och att de produkter och den service vi erbjuder är vital för uppbyggnaden av en hållbar infrastruktur för framtiden, säger Melker Jernberg.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ledare: Annorlunda sommar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

JM avtalar med byggvaruhandel

Ny upphandlingsmodell testas vid vägprojekt

Rätt utbildning Jessicas biljett till yrkeslivet

Svårt att få jobb efter gymnasiet? Inte med rätt utbildning. Det är 20-åriga Jessica Neiglick ett levande bevis på. Efter avslutad gymnasieutbildning till maskinmekaniker i Enköping våren 2018 blev det först sommarjobb och sedan en fast tjänst hos Swecon i Västerås.

Svevia säkrar stort och smått

För Svevia spelar det ingen roll om det är en bro som ska byggas eller en död grävling som ska plockas upp – säkerheten måste finnas där, även om det kostar.

Nyhetsbrev

Tvärstopp för Göta Kanal

Nu har den startat – testanläggningen som fångar koldioxid

De ska bygga Ragn-Sells anläggning för flygaska

Magnifik fabrik blev en utmaning för rivarna

Metallingjutna balkar, granitsten och riktigt seg betong. Färgfabriken är inte bara stor och full av lackrester, den är extremt stabil också – en utmaning för rivarna.

Industrijätten Hydro storvarslar

Stark orderingång i NRC-gruppen

2020 har, trots Covid-19-pandemin, börjat bra för NRC Group. Tillväxt i försäljningen och stark orderingång har resulterat i en orderstock som aldrig varit större än de dryga åtta miljarder norska kronor som redovisades i slutet av mars.

Sandviks nya paket

Den platta vinflaskan gör entré

Sandahls bryter med Schenker i förtid

Inget Load up North i år

Luft under vingarna för flygfotografering

Kranpunkten stärker i Stockholm

Kranpunkten förstärker närvaron i Stockholm genom att öppna en depå i Västberga industriområde, i nära anslutning till E4/E20, med Robin Eriksson som depåchef.

Tar över SL

De får asfaltera i Järfälla

Vindkraft löser småländskt elunderskott

Bristen på el i regionen kring småländska Åseda ska snart vara ett minne blott. Lösningen är 47 vindkraftverk i Uppvidinge kommun med en årlig elproduktion som beräknas uppgå till drygt 600 GWh, vilket skulle kunna förse 120 000 villor med hushållsel.

Överklagar jätteupphandling

Prisas för ökad gruvproduktion och högre säkerhet

Kapten! 28 Volvolastare anmäler sig

Nyligen var det uppställning för ett gäng nyinryckta i Eskilstuna. Uppställningsplatsen var dock inte en kaserngård utan hos Swecon där 28 specialutrustade Volvolastare anmäldes sig till tjänstgöring i det svenska försvaret.

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Sommarjobb på sliten väg

Vägledning om åtgärder kring mikroplast

Tungt för företagen

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Öppet brev till EU om kollektivtrafiken

Robotar gör armeringskorgar

Nio nya i Nacka

Nya bostäder i Gävle

Toppchef lämnar Scania för Daimler

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.111