23948sdkhjf

Ny färgbesparande teknik för täckvit flexo

| Av Marcus Petersson | Tipsa redaktionen

Marvaco och SOMA tillkännager ett genombrott inom opacitet på vit färg vid flexotryck, vilket möjliggör färgbesparingar.

Det senaste samarbetet mellan Marvaco, SOMA, Flint Group och INOMETA har resulterat i ett genombrott inom opacitet på vit färg, som sparar färg och dramatiskt minskar miljöpåverkan av förpackningstryck samtidigt som tryckeffektiviteten ökar.

– För de tryck där förbrukningen av vit färg vanligtvis är hälften av den totala färgförbrukningen, erbjuder detta resultat en enorm potential för att uppnå en total eko-effektivitet, säger Kai Lankinen, orfförande i Marvaco Group.

Utvecklingen, som leds av Marvaco och SOMA, har resulterat i över 60% opacitet vid insidestryck av vitt på BOPP. Projektet nyttjar de senaste teknologierna från alla fyra partners för att möjliggöra reduktion av färgåtgången samtidigt som höga opacitetsnivåer bibehålls.

Moreno Melegatti, Technology Center Manager för SOMA, förklarar;

– Endast ett fåtal tryckerier kan nå samma opacitet i flexotryck med en tryckning av vit färg. Denna nivå av opacitet kräver vanligtvis höga anilox volymer, och även att det trycks med två lager vitt. Vi är stolta över att SOMA OPTIMA:s nya torkningssystem minimerar effekten av färgblockning och samtidigt kan nå denna extremt höga opacitet. 

Kai Lankinen säger;

– Att nå denna nivå av opacitet har varit min dröm under de senaste 20 åren och med hjälp av ny teknologi har man nu äntligen kunnat nå dessa mål. Dessa samarbetsinsatser har resulterat i betydande färgbesparingar samtidigt som de levererar samma opacitetsnivåer som traditionell teknik. Vårt arbete med att hitta denna lösning inkluderade ett antal tester, och jag måste säga att utan det fina stödet från Flint Group och INOMETA, skulle detta aldrig varit möjligt att uppnå.

Joelle Bédat, Business Development och Thomas Strohe, Commercial Product Director för Flint Group, är mycket nöjda med resultaten och beskriver hur kombinationen av de senaste teknologierna inom Flint Group Plates och Ink arbetade tillsammans för att ta sig an utmaningen.

– Prestationen visar styrkan av samarbete mellan företagen som har som mål att supportera förpackningstryckerierna under dessa utmanande tider, säger de.

Dessa resultat var en av många nyheter som var framtagna till att visas på Drupa 2020. Fler detaljerade resultat och information kommer lite längre fram från dessa samarbetspartners, och de kommer att erbjuda denna nya avancerade teknik inom kort till deras gemensamma kundbas.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Akut kris för Green cargo

Bolaget behöver snarast kapitaltillskott, som kan vara så stort som 2,2 miljarder.

Nu ökar resandet igen!

Peab stärker i syd

Fortsatt trögt för bussarna

FTI chockar producenterna – Förpackningsavgifter högre än Tysklands

FTI:s PACK@lunch som webinar blev ett bryskt uppvaknande för många i förpackningens värdekedja, inte minst förpackningsproducenter och varumärkesägare, som måste lägga dessa avgifter på sina priser för att föras vidare till handeln och slutligen konsumenterna.

Peab bygger i Värmland

Nyhetsbrev

Svart plast? Inget problem!

Norge bygger gigantisk batterifabrik

Ny rapport om företags arbete för cirkularitet

Fördjupning - Läget i basindustrin - del 2

Plus

Fem snabba frågor…

Masugnsslagg i tysk cement

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Empack 2020 ställs in

Mässarrangören Easyfairs väljer att ställa in Empack 2020 som skulle ha gått 30 september - 1 oktober på Kistamässan i år. – En mässa är till för att generera affärer och driva branschen framåt, säger Ola Lundqvist, Klusterchef Industri på Easyfairs.

Plus

Fem snabba frågor...

Generationsresor i sikte

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

Plus

Omrörning är mycket mer än att bara blanda lite

Många industriella processer är svåra att tänka sig utan omrörning. Det finns en del att tänka på för att utnyttja omröraren optimalt.

NCC bygger för 750 miljoner

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Epiroc varslar i Sverige

Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning. Orsaken är lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin.

Halvvarmt uppdrag

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Ny vd i Hybricon

Sandahlsbolagen köper två åkerier

Bredare bana i Linköping

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Tvärstopp för Göta Kanal

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.095