23948sdkhjf

Jungfruö ska rädda flygbolaget

| Av Thomas Dietl | RT-Forum | Tipsa redaktionen

Mångmiljardären och skatteplaneraren Sir Richard Branson ska rädda sitt Virgin Atlantic genom att pantsätta sin egen ö i skatteparadiset Jungfruöarna – det rapporterar Bloomberg News.

Finansmannen Richard Branson och hans Virgin-imperium äger den privata ön Necker Island som tillhör ögruppen brittiska Jungfruöarna som ju är mest känt för sin liberala finanspolitik som gör dem till ett suveränt skatteparadis för folk med tillräckligt mycket kapital. Neckar Island är visserligen bara på 0,3 kvadratkilometer stor men bjuder, eller möjligen har bjudit, på allt en paradisö kan tänkas uppbringa och är alltså helt privat. Därför tror Sir Richard Branson att pantsättningen av den ska inbringa tillräckliga lån för att flygbolaget Virgin Atlantic ska kunna räddas genom coronakrisen.

Att finansmannen Richard Branson har en liten ö i ögruppen Jungfruöarna är inte bara för att kunna njuta privat i solen enligt hans kritiker. Han är brittisk medborgare men det var 14 år sedan han betalde någon skatt där. Finansmannens bankkonton finns i tryggt förvar någonstans inom Jungfruöarna där han även är mantalsskriven sedan länge. Richard Branson förnekar att detta har med skattebefrielsen att göra, han vill bo där för att han älskar ögruppen på gränsen mellan Atlanten och Karibiska havet så mycket att han till och med namngivit sitt imperium efter dem.

Enligt uppgifter som Bloomberg citerar ska ön vara värd med än 100 miljoner dollar (ungefär en miljard svenska kronor) men det var innan coronakrisen och innan en orkan rådbråkade ön rejält 2017. Det finns också cirka 175 anställda på Neckar island, alla ska ha blivit informerade om pantsättningen och det är genom en läcka bland dem som pantsättningen nått omvärlden. Och sedan återstår att se om det räcker för att rädda flygbolaget Virgin tillsammans med andra medel som finansmannen besitter:

Richard Branson har redan tidigare uppgivit att han kommer att tulla på sina privata tillgångar för att rädda sitt flygbolag, det har talats om en summa på 250 miljoner dollar ur den egna ”plånboken”. Enligt Bloomberg har finansmannens totala privata förmögenhet kunnat fastställas till 5 miljarder dollar vilket är 2 miljarder dollar mindre än tiden alldeles före coronakrisen.

Fotnot. Enligt uppgift gäller räddningsaktionen endast Virgin Atlantic som är ett dotterbolag till Virgin Austraila, allt inom Virgin-imperiet. Virgin Australia ansökte om rekonstruktion nyligen sedan den australiska regeringen inte ställt upp med statliga garantier.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ledare: Annorlunda sommar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

JM avtalar med byggvaruhandel

Ny upphandlingsmodell testas vid vägprojekt

Rätt utbildning Jessicas biljett till yrkeslivet

Svårt att få jobb efter gymnasiet? Inte med rätt utbildning. Det är 20-åriga Jessica Neiglick ett levande bevis på. Efter avslutad gymnasieutbildning till maskinmekaniker i Enköping våren 2018 blev det först sommarjobb och sedan en fast tjänst hos Swecon i Västerås.

Svevia säkrar stort och smått

För Svevia spelar det ingen roll om det är en bro som ska byggas eller en död grävling som ska plockas upp – säkerheten måste finnas där, även om det kostar.

Nyhetsbrev

Tvärstopp för Göta Kanal

Nu har den startat – testanläggningen som fångar koldioxid

De ska bygga Ragn-Sells anläggning för flygaska

Magnifik fabrik blev en utmaning för rivarna

Metallingjutna balkar, granitsten och riktigt seg betong. Färgfabriken är inte bara stor och full av lackrester, den är extremt stabil också – en utmaning för rivarna.

Industrijätten Hydro storvarslar

Stark orderingång i NRC-gruppen

2020 har, trots Covid-19-pandemin, börjat bra för NRC Group. Tillväxt i försäljningen och stark orderingång har resulterat i en orderstock som aldrig varit större än de dryga åtta miljarder norska kronor som redovisades i slutet av mars.

Sandviks nya paket

Den platta vinflaskan gör entré

Sandahls bryter med Schenker i förtid

Inget Load up North i år

Luft under vingarna för flygfotografering

Kranpunkten stärker i Stockholm

Kranpunkten förstärker närvaron i Stockholm genom att öppna en depå i Västberga industriområde, i nära anslutning till E4/E20, med Robin Eriksson som depåchef.

Tar över SL

De får asfaltera i Järfälla

Vindkraft löser småländskt elunderskott

Bristen på el i regionen kring småländska Åseda ska snart vara ett minne blott. Lösningen är 47 vindkraftverk i Uppvidinge kommun med en årlig elproduktion som beräknas uppgå till drygt 600 GWh, vilket skulle kunna förse 120 000 villor med hushållsel.

Överklagar jätteupphandling

Prisas för ökad gruvproduktion och högre säkerhet

Kapten! 28 Volvolastare anmäler sig

Nyligen var det uppställning för ett gäng nyinryckta i Eskilstuna. Uppställningsplatsen var dock inte en kaserngård utan hos Swecon där 28 specialutrustade Volvolastare anmäldes sig till tjänstgöring i det svenska försvaret.

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Sommarjobb på sliten väg

Vägledning om åtgärder kring mikroplast

Tungt för företagen

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Öppet brev till EU om kollektivtrafiken

Robotar gör armeringskorgar

Nio nya i Nacka

Nya bostäder i Gävle

Toppchef lämnar Scania för Daimler

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.094