23948sdkhjf

Inbromsningen är uppenbar

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

Svensk Industriförening, Sinf, underleverantörsbarometer för första kvartalet 2020 talar sitt tydliga språk. Konjunkturen har bromsat in.  

-De svar vi har fått in visar dessvärre att plastbranschen är hårdare drabbad än andra branscher av krisen, uppger Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Svensk Industriförening Sinf, till Plastforum.

Läs också: Svensk plastindustri spår dystert Q2

Den förväntade lågkonjunkturen har förstärkts med anledning av coronavirusets spridning. Bilden är dock blandad beroende på vilken bransch som företagen verkar i, men även inom branscherna skiljer det sig åt, rapporterar Sinf. 

38 procent av de svarande företagen anser att vi är mitt inne i en lågkonjunktur. Detta att jämföra med 14 procent förra kvartalet och 2 procent motsvarande kvartal 2019.  

Företagen som anser att vi är mitt inne i en högkonjunktur är nu endast 5 procent. Detta att jämföra med 7 procent förra kvartalet och 29 procent motsvarande kvartal 2019. 

Barometern visar även att 36 procent av företagen har genomfört korttidspermitteringar. 38 procent av företagen räknar med att drabbas av likviditetsproblem under 2020. 45 procent av företagen har drabbats av försenade leveranser eller inställda leveranser från utlandet. Och 29 procent har uppmanat sina anställda att i den mån det är möjligt arbeta hemifrån. 

-Centrala delar för att bromsa följdverkningarna av coronakrisen är att arbeta långsiktigt med stödåtgärder. Det primära är att få igång samhället snabbt och där finns ljuspunkter. Det är viktigt att regeringens krispaket fortsätter fånga upp behoven. Vi vet att många normalt sett livskraftiga företag är beroende av dem just nu för att klara sig, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Svensk Industriförening Sinf. 

Barometern med prognoser om det andra kvartalet 2020 visar även på följande resultat: 

Andelen som planerar att minska personalstyrkan under årets andra kvartal är 34 procent jämfört med 9 procent föregående kvartal. För ett år sedan var siffran 5 procent. 

Andelen underleverantörer som planerar att öka sin personalstyrka under innevarande kvartal minskar; från 18 procent förra kvartalet till 6 procent. 

32 procent av underleverantörerna i undersökningen angav att de hade en ökad orderingång i första kvartalet, men endast 11 procent spår en ökad orderingång för andra kvartalet. Enkäten är besvarad under perioden 31 mars – 8 april 2020.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Akut kris för Green cargo

Bolaget behöver snarast kapitaltillskott, som kan vara så stort som 2,2 miljarder.

Nu ökar resandet igen!

Peab stärker i syd

Fortsatt trögt för bussarna

FTI chockar producenterna – Förpackningsavgifter högre än Tysklands

FTI:s PACK@lunch som webinar blev ett bryskt uppvaknande för många i förpackningens värdekedja, inte minst förpackningsproducenter och varumärkesägare, som måste lägga dessa avgifter på sina priser för att föras vidare till handeln och slutligen konsumenterna.

Peab bygger i Värmland

Nyhetsbrev

Svart plast? Inget problem!

Norge bygger gigantisk batterifabrik

Ny rapport om företags arbete för cirkularitet

Fördjupning - Läget i basindustrin - del 2

Plus

Fem snabba frågor…

Masugnsslagg i tysk cement

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Empack 2020 ställs in

Mässarrangören Easyfairs väljer att ställa in Empack 2020 som skulle ha gått 30 september - 1 oktober på Kistamässan i år. – En mässa är till för att generera affärer och driva branschen framåt, säger Ola Lundqvist, Klusterchef Industri på Easyfairs.

Plus

Fem snabba frågor...

Generationsresor i sikte

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

Plus

Omrörning är mycket mer än att bara blanda lite

Många industriella processer är svåra att tänka sig utan omrörning. Det finns en del att tänka på för att utnyttja omröraren optimalt.

NCC bygger för 750 miljoner

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Epiroc varslar i Sverige

Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning. Orsaken är lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin.

Halvvarmt uppdrag

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Ny vd i Hybricon

Sandahlsbolagen köper två åkerier

Bredare bana i Linköping

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Tvärstopp för Göta Kanal

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11