23948sdkhjf

Rekordmånga söker stöd för satellitpositionering

Bygg- och anläggningsbranschen ses som drivande i utvecklingen när Lantmäteriet presenterar rekordsiffror under påskveckan för användningen av sitt stödsystem för satellitpositionering – Swepos.

Vi såg många nya användare redan under förra året. Den trenden fortsätter. Det finns många som har ett stort behov av att positionera sig och mäta noga, säger Peter Wiklund som är Lantmäteriets sektionschef för Swepos.

Som mest redovisades 1 401 samtidiga användare under påskveckan, vilket är en uppgång med 40 procent jämfört med samma period förra året. Dessutom slogs ytterligare ett rekord då det noterades omkring 2 500 unika användare under en dag.

En stor del av ökningen hänförs till bygg- och anläggningsbranschen där tekniken finns på maskiner som stöd för såväl positionering som noggrannhet vid själva grävarbetet.

Även inom jordbruket ökar användningen, bland annat under vårbruket där exempelvis sådden ska ske med så stor precision som möjligt.

En anledning till att användarantalet ökar kan vara att även själva användningen av positioneringstjänsterna ökar.

– Vi går från traditionella användargrupper som gjort mätinsatser under en koncentrerad tid och sedan varvat med kontorstid, till att vi har många inom bygg och anläggning där tekniken sitter på maskiner och det är en mer kontinuerlig användning under hela dagen, säger Peter Wiklund.

Han ser dessutom stora möjligheter till att användandet ökar ytterligare, inte minst finns förväntningar på skogsindustrin där användningen av drönare för positionering och inmätning vid exempelvis inventeringar ökar märkbart.

Fakta

Swepos

Swepos är Lantmäteriets stödsystem för satellitpositionering. Systemet klarar, enligt Lantmäteriet, att mäta position i realtid med centimeternoggrannhet, dygnet runt, sju dagar i veckan.

Till hjälp finns ett växande nätverk av drygt 450 fasta referensstationer för GNSS spridda över landet. Enbart under 2019 utökades nätet med 27 stationer

Källa: Lantmäteriet

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.08