23948sdkhjf

Rekordmånga söker stöd för satellitpositionering

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Bygg- och anläggningsbranschen ses som drivande i utvecklingen när Lantmäteriet presenterar rekordsiffror under påskveckan för användningen av sitt stödsystem för satellitpositionering – Swepos.

Vi såg många nya användare redan under förra året. Den trenden fortsätter. Det finns många som har ett stort behov av att positionera sig och mäta noga, säger Peter Wiklund som är Lantmäteriets sektionschef för Swepos.

Som mest redovisades 1 401 samtidiga användare under påskveckan, vilket är en uppgång med 40 procent jämfört med samma period förra året. Dessutom slogs ytterligare ett rekord då det noterades omkring 2 500 unika användare under en dag.

En stor del av ökningen hänförs till bygg- och anläggningsbranschen där tekniken finns på maskiner som stöd för såväl positionering som noggrannhet vid själva grävarbetet.

Även inom jordbruket ökar användningen, bland annat under vårbruket där exempelvis sådden ska ske med så stor precision som möjligt.

Läs också: Luft under vingarna för flygfotografering

En anledning till att användarantalet ökar kan vara att även själva användningen av positioneringstjänsterna ökar.

– Vi går från traditionella användargrupper som gjort mätinsatser under en koncentrerad tid och sedan varvat med kontorstid, till att vi har många inom bygg och anläggning där tekniken sitter på maskiner och det är en mer kontinuerlig användning under hela dagen, säger Peter Wiklund.

Han ser dessutom stora möjligheter till att användandet ökar ytterligare, inte minst finns förväntningar på skogsindustrin där användningen av drönare för positionering och inmätning vid exempelvis inventeringar ökar märkbart.

Fakta

Swepos

Swepos är Lantmäteriets stödsystem för satellitpositionering. Systemet klarar, enligt Lantmäteriet, att mäta position i realtid med centimeternoggrannhet, dygnet runt, sju dagar i veckan.

Till hjälp finns ett växande nätverk av drygt 450 fasta referensstationer för GNSS spridda över landet. Enbart under 2019 utökades nätet med 27 stationer

Källa: Lantmäteriet

Mer om: Lantmäteriet | Swepos
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Akut kris för Green cargo

Bolaget behöver snarast kapitaltillskott, som kan vara så stort som 2,2 miljarder.

Nu ökar resandet igen!

Peab stärker i syd

Fortsatt trögt för bussarna

FTI chockar producenterna – Förpackningsavgifter högre än Tysklands

FTI:s PACK@lunch som webinar blev ett bryskt uppvaknande för många i förpackningens värdekedja, inte minst förpackningsproducenter och varumärkesägare, som måste lägga dessa avgifter på sina priser för att föras vidare till handeln och slutligen konsumenterna.

Peab bygger i Värmland

Nyhetsbrev

Svart plast? Inget problem!

Norge bygger gigantisk batterifabrik

Ny rapport om företags arbete för cirkularitet

Fördjupning - Läget i basindustrin - del 2

Plus

Fem snabba frågor…

Masugnsslagg i tysk cement

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Empack 2020 ställs in

Mässarrangören Easyfairs väljer att ställa in Empack 2020 som skulle ha gått 30 september - 1 oktober på Kistamässan i år. – En mässa är till för att generera affärer och driva branschen framåt, säger Ola Lundqvist, Klusterchef Industri på Easyfairs.

Plus

Fem snabba frågor...

Generationsresor i sikte

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

Plus

Omrörning är mycket mer än att bara blanda lite

Många industriella processer är svåra att tänka sig utan omrörning. Det finns en del att tänka på för att utnyttja omröraren optimalt.

NCC bygger för 750 miljoner

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Epiroc varslar i Sverige

Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning. Orsaken är lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin.

Halvvarmt uppdrag

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Ny vd i Hybricon

Sandahlsbolagen köper två åkerier

Bredare bana i Linköping

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Tvärstopp för Göta Kanal

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11