23948sdkhjf

ISO-certifierad liftutbildning

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Sedan början av april erbjuder Lipac Liftar, som första svenska företag, en ISO-certifierad utbildning för operatörer av sax- och bomliftar.

Under senare år har vi sett en tydlig ökning av efterfrågan på ISO-certifierad liftutbildning i Norden, främst från internationella byggföretag. Den uppenbara fördelen med en internationell utbildning är att den accepteras över hela världen, något som många internationella företag kräver, säger Kent Boström, som representerar branschorganisationen International Powered Access Federation (IPAF) i Norden och Baltikum.

Liftutbildningen som erbjuds i Sverige har, fram till nu, inte varit ISO-certifierad. Att Lipac nu har blivit ackrediterade av IPAF innebär att svensk liftutbildning tas till ännu högre höjder.

Det är en väl etablerad utbildning som hittat vägen till Sverige. IPAF tog fram sin liftutbildning redan 1995. Enligt Kent Boström stod utbildningen sedermera mall för den internationella standarden ISO 18878 när den togs fram 2004. Under 2019 genomförde runt 175 000 personer över hela världen utbildningen. Bland annat i regi av Lipacs ägare, Riwal-koncernen.

Den teoretiska delen av utbildningen kan göras på distans från elevens egen dator då IPAF sedan flera år har ett system för E-learning. Den praktiska delen kan göras vid ett senare tillfälle. På grund av Covid-19 har IPAF beslutat att i varje fall tills vidare förlänga den tillåtna tiden mellan genomgången teori och praktik till högst 90 dagar.

Enligt Katarina Jacobson, utbildningsansvarig på Lipac Liftar, passar den nya utbildningen väl in i företagets tidigare erbjudande.

Vi har fokuserat på säkerhet vid arbete på höjd under många år och ger olika typer av operatörsutbildningar sedan 2008. Att kunna utöka med en ISO-certifierad liftutbildning är ett naturligt nästa steg för oss.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu
Plus

Fem snabba frågor…

Masugnsslagg i tysk cement

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Empack 2020 ställs in

Mässarrangören Easyfairs väljer att ställa in Empack 2020 som skulle ha gått 30 september - 1 oktober på Kistamässan i år. – En mässa är till för att generera affärer och driva branschen framåt, säger Ola Lundqvist, Klusterchef Industri på Easyfairs.

Plus

Fem snabba frågor...

Nyhetsbrev

Generationsresor i sikte

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

Plus

Omrörning är mycket mer än att bara blanda lite

Många industriella processer är svåra att tänka sig utan omrörning. Det finns en del att tänka på för att utnyttja omröraren optimalt.

NCC bygger för 750 miljoner

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Epiroc varslar i Sverige

Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning. Orsaken är lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin.

Epiroc varslar 425

Halvvarmt uppdrag

Plus

Laddar för nystart

Kristoffer Tamsons basar för kollektivtrafiken i region Stockholm och är genom andra roller även en del av hela Kollektivtrafiksverige. Nu är siktet inställt på att komma tillbaka på andra sidan av den långdragna pandemin som lamslagit nästan allt.

NCC bygger i Rissne

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Processteknik-mässan flyttas

In memoriam Rüdiger Baunemann

Ny vd i Hybricon

Byggymnasierna rullar på i coronatider

Visst blir de praktiska övningarna lidande när byggymnasierna övergått till distansundervisning. Men genom att disponera om lektionerna och öka inslagen av rörliga filmer i undervisningen rullar det på bra för exempelvis Peabskolan i Malmö.

Sandahlsbolagen köper två åkerier

Bredare bana i Linköping

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Tvärstopp för Göta Kanal

Inget Load up North i år

Tar över SL

Överklagar jätteupphandling

Sommarjobb på sliten väg

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.094