23948sdkhjf

ISO-certifierad liftutbildning

Sedan början av april erbjuder Lipac Liftar, som första svenska företag, en ISO-certifierad utbildning för operatörer av sax- och bomliftar.

Under senare år har vi sett en tydlig ökning av efterfrågan på ISO-certifierad liftutbildning i Norden, främst från internationella byggföretag. Den uppenbara fördelen med en internationell utbildning är att den accepteras över hela världen, något som många internationella företag kräver, säger Kent Boström, som representerar branschorganisationen International Powered Access Federation (IPAF) i Norden och Baltikum.

Liftutbildningen som erbjuds i Sverige har, fram till nu, inte varit ISO-certifierad. Att Lipac nu har blivit ackrediterade av IPAF innebär att svensk liftutbildning tas till ännu högre höjder.

Det är en väl etablerad utbildning som hittat vägen till Sverige. IPAF tog fram sin liftutbildning redan 1995. Enligt Kent Boström stod utbildningen sedermera mall för den internationella standarden ISO 18878 när den togs fram 2004. Under 2019 genomförde runt 175 000 personer över hela världen utbildningen. Bland annat i regi av Lipacs ägare, Riwal-koncernen.

Den teoretiska delen av utbildningen kan göras på distans från elevens egen dator då IPAF sedan flera år har ett system för E-learning. Den praktiska delen kan göras vid ett senare tillfälle. På grund av Covid-19 har IPAF beslutat att i varje fall tills vidare förlänga den tillåtna tiden mellan genomgången teori och praktik till högst 90 dagar.

Enligt Katarina Jacobson, utbildningsansvarig på Lipac Liftar, passar den nya utbildningen väl in i företagets tidigare erbjudande.

Vi har fokuserat på säkerhet vid arbete på höjd under många år och ger olika typer av operatörsutbildningar sedan 2008. Att kunna utöka med en ISO-certifierad liftutbildning är ett naturligt nästa steg för oss.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

2.038