23948sdkhjf

Seg bredbandsutbyggnad hot mot lantbruket

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Seg bredbandsuppkoppling är illa nog. Seg bredbandsutbyggnad är ännu allvarligare – inte minst för lantbrukare. Därför föreslår nu LRF att Teracoms höghöjdsmaster används vid 5G-utbyggnaden för att säkerställa landsbygdens framtida behov av digitalisering.

Jord- och skogsbruk tillför Sverige stora värden i form av mat, energi, arbetstillfällen, miljönytta, jobb och tillväxt. I en allt mer digitaliserad värld krävs dock att alla delar av Sverige finns med i den uppkopplade gemenskapen. Om vi ska nå de politiska målen om en ökad livsmedelsproduktion och en växande bioekonomi i Sverige krävs inte minst att 5G-utbyggnaden också når ut till lant- och skogsbrukare.

Det handlar om att säkra att företagare i de gröna näringarna ska kunna sköta sitt företag från gården, traktorn eller skogsmaskinen. För att möjligheterna ska realiseras, behöver fiberutbyggnaden på landsbygden fortsätta samtidigt som framtida tillgänglighet till 5G måste säkerställas. I dag har endast 53 procent av lantbruksföretagen tillgång till en snabb uppkoppling, säger Anna Karin Hatt, vd på LRF.

Sverige är ett avlångt land, bitvis glest befolkat, och digitaliseringen kan delvis kompensera för långa avstånd och avlägsna marknader. Väl så viktigt är att effektiva och stabila uppkopplingar möjliggör nya affärsmodeller och effektivare och mer precis produktion, vilket minskar resursanvändningen. Ett mobilt bredband på landsbygden som svarar mot de krav som ställs inom bland annat utvecklingen av ”sakernas Internet”, Internet of Things, är därför av vital betydelse för framtidens digitalisering.

Ju längre det är mellan fastigheterna desto lägre tycks ambitionen vara att förse fastighetsägarna med nödvändiga fiberlösningar. Det är förödande för jord- och skogsbruk som är lika beroende av modern teknik som andra näringar. Det gäller i stallet, på mjölkgården, på åkern vid precisionsodling och i det skogsområde som ska röjas, huggas eller markberedas.

Möjligheten att använda sig av framtidens 5G-nät är inte bara en viktig del i att stärka det svenska lantbrukets lönsamhet och konkurrenskraft. Det är viktigt för hela Sveriges försörjningstrygghet, där lantbruket av regeringen klassas som en samhällsviktig funktion, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström.

LRF vill därför att regeringen ger statliga Teracom i uppdrag att undersöka hur lantbrukets behov kan tillgodoses genom att upplåta företagets höghöjdsmaster för 5G-installationer. Ett parallellt önskemål är att Post- och telestyrelsen får uppdraget att undersöka vilka krav som kan ställas på kommersiella operatörer att tillhandahålla 5G-uppkoppling i områden där det finns ett kommersiellt intresse, exempelvis i områden där det förekommer lantbruk och andra samhällskritiska funktioner.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nästa Load up går i Boden

Load up North skjuts inte bara upp ett år – den flyttas dessutom till Boden.

Förbundskaptenens nya uppdrag

Med ett inställt fotbolls-EM blev sommaren inte riktigt som många hade tänkt sig.

Uthyrare lägger stororder

Wiklund Trading har länge levererat maskiner till företag som numer ingår i Rentagruppen. Erfarenheterna från dessa samarbeten har nu medverkat till en större order på 50 maskiner från den växande finska rentalkoncernen

Byggmarknad med virusfrossa

Det är en dyster konjunkturrapport som just presenterats av bransch- och arbetsgivareorganisationen Byggföretagen. Bedömningen är en nedgång inom samtliga marknadssegment, med ett undantag – anläggningsmarknaden.

Höga krav på hyrmaskinernas däck

Bra däck är viktigt, men rätt däck till rätt maskin är nästan ännu viktigare, konstaterar S-rentals vd Tony Ferm.

Epiroc tar stororder i Chile

Nyhetsbrev

Ny liner för plastfria förpackningar

Livsmedelssäker kraftliner från Stora Enso öppnar upp nya marknadssegment.

"Ursprung för drivmedel. tack!"

Peab bygger i Sundsvall

Kontrollera mera – Svevia välkomnar viten

Svevia för en ojämn kamp mot fartdårarna på vägen, företaget  välkomnar också en ökad kontroll av hur TA-arbetet utförs. –  Det är bra – då kan vi få bort oseriösa aktörer.

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ledare: Annorlunda sommar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

JM avtalar med byggvaruhandel

Ny upphandlingsmodell testas vid vägprojekt

Rätt utbildning Jessicas biljett till yrkeslivet

Svårt att få jobb efter gymnasiet? Inte med rätt utbildning. Det är 20-åriga Jessica Neiglick ett levande bevis på. Efter avslutad gymnasieutbildning till maskinmekaniker i Enköping våren 2018 blev det först sommarjobb och sedan en fast tjänst hos Swecon i Västerås.

Svevia säkrar stort och smått

För Svevia spelar det ingen roll om det är en bro som ska byggas eller en död grävling som ska plockas upp – säkerheten måste finnas där, även om det kostar.

Tvärstopp för Göta Kanal

Nu har den startat – testanläggningen som fångar koldioxid

De ska bygga Ragn-Sells anläggning för flygaska

Magnifik fabrik blev en utmaning för rivarna

Metallingjutna balkar, granitsten och riktigt seg betong. Färgfabriken är inte bara stor och full av lackrester, den är extremt stabil också – en utmaning för rivarna.

Industrijätten Hydro storvarslar

Stark orderingång i NRC-gruppen

2020 har, trots Covid-19-pandemin, börjat bra för NRC Group. Tillväxt i försäljningen och stark orderingång har resulterat i en orderstock som aldrig varit större än de dryga åtta miljarder norska kronor som redovisades i slutet av mars.

Inget Load up North i år

Tar över SL

Överklagar jätteupphandling

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Sommarjobb på sliten väg

Vägledning om åtgärder kring mikroplast

Tungt för företagen

Nya bostäder i Gävle

1

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Öppet brev till EU om kollektivtrafiken

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.083