23948sdkhjf

Återvunnen PEX får nytt liv i Axjos kabeltrummor

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

Lagom till sommaren inför Axjo AB återvunnen PEX som funktionell tillsats i form av slagseghetsmodifierare i sina större kabeltrummor.

Axjo AB i Gislaved tar som första tillverkare av emballage för kabelindustrin initiativet att tillsammans med återvunnen plastråvara använda sig av återvunnen PEX från kraftkabel i sina kabeltrummor.   

I ett projekt tillsammans med Rise IVF och NKT Cables och Borealis fann Axjo för två år sedan ett sätt att återvinna tvärbunden PEX från kraftkabel och uppgradera den till en slagseghetsmodifierare för användning tillsammans med PP/PE-kompound.  

Axjo har därefter vidareutvecklat tekniken tillsammans med NKT och Borealis så att tekniken nu kan användas för storskalig produktion. För detta har Axjo AB investerat i en speciell blandnings- och extruderingsteknik. En investering på cirka 15 MSEK. Installationen av den nya extrudern skedde i förra veckan (vecka 13). 

-Produktionen räknar vi med ska vara igång första veckan i maj, säger Jacob Nilsson, vd och ägare av Axjo Group, till Plastforum.   

När man tillverkar och använder PEX-rör uppstår en hel del spill som sedan inte går att använda. Med Axjos nya koncept Greenology, kommer man att samla in uttjänt PEX och processa denna så att den sedan kan användas på nytt som slagseghetsmodifierare.   

-Vi tror att detta kan bli väldigt stort då det finns stora fördelar med att PEX omvandlas till en funktionell tillsats istället för att bli till avfall, säger Jacob Nilsson, till Plastforum. 

-Våra produkter har sedan tidigare en mycket bra livscykelanalys, men att kunna återvinna PEX ger både en ekonomisk besparing och en koldioxidreducering med cirka 2 ton koldioxid per ton återvunnen PEX, säger han. 

Axjo har under 2019 tagit fram en ny matris för företagets produkter som ska gå under konceptet "Greenology", där företaget hjälper sina kunder att hitta rätt emballageprodukter med fokus på kvalitet, produktområde och miljöpåverkan. 

Under 2020 kommer företaget att presentera det nya Greenology-konceptet, som visar det senaste ramverket för produktutveckling och hur kunderna kan ges fördelar genom så kallad closed loop recycling, cirkulär ekonomi och monomaterial design. 

Inom konceptet kommer Axjo även att erbjuda kunden RFID-teknik och GPS-sändare i trummorna för en fullständig spårbarhet. Företaget kommer även att presentera hur dess kunder enkelt kan återvinna sina kabeltrummor via systerbolaget Drumster och dess webbaserat verktyg (en app) med vilken kunder kan returnera sina trummor mot en pant. 

-Vi kommer att införa de fullständiga spårbarhetskoncepten strax före sommaren, och tror att branschen kommer att välkomna detta, framförallt för stöldbegärliga kabeltrummor på 600 millimeter och större, säger Jacob Nilsson. 

För att möjliggöra en maximal insamling av förbrukad PEX, kommer Axjo att vända sig till samtliga sina kabelkunder och erbjuda dem att skicka sitt PEX-spill till Axjo för återvinning och återanvändning. För detta erhåller kunden ett grönt certifikat i retur. 

-Målsättningen är att vi ska använda oss av den PEX-baserade slagseghetsmodifieraren i de riktigt stora kabeltrummorna från 600-1200 millimeter, säger Jacob Nilsson.  

Axjo Group förbrukar årligen över 15 000 ton återvunnen plast till mer än 14 miljoner spolar och trummor världen över. Koncernen har som mål att bli helt koldioxidneutralt redan under år 2020. 

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ledare: Annorlunda sommar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

JM avtalar med byggvaruhandel

Ny upphandlingsmodell testas vid vägprojekt

Rätt utbildning Jessicas biljett till yrkeslivet

Svårt att få jobb efter gymnasiet? Inte med rätt utbildning. Det är 20-åriga Jessica Neiglick ett levande bevis på. Efter avslutad gymnasieutbildning till maskinmekaniker i Enköping våren 2018 blev det först sommarjobb och sedan en fast tjänst hos Swecon i Västerås.

Svevia säkrar stort och smått

För Svevia spelar det ingen roll om det är en bro som ska byggas eller en död grävling som ska plockas upp – säkerheten måste finnas där, även om det kostar.

Nyhetsbrev

Tvärstopp för Göta Kanal

Nu har den startat – testanläggningen som fångar koldioxid

De ska bygga Ragn-Sells anläggning för flygaska

Magnifik fabrik blev en utmaning för rivarna

Metallingjutna balkar, granitsten och riktigt seg betong. Färgfabriken är inte bara stor och full av lackrester, den är extremt stabil också – en utmaning för rivarna.

Industrijätten Hydro storvarslar

Stark orderingång i NRC-gruppen

2020 har, trots Covid-19-pandemin, börjat bra för NRC Group. Tillväxt i försäljningen och stark orderingång har resulterat i en orderstock som aldrig varit större än de dryga åtta miljarder norska kronor som redovisades i slutet av mars.

Sandviks nya paket

Den platta vinflaskan gör entré

Sandahls bryter med Schenker i förtid

Inget Load up North i år

Luft under vingarna för flygfotografering

Kranpunkten stärker i Stockholm

Kranpunkten förstärker närvaron i Stockholm genom att öppna en depå i Västberga industriområde, i nära anslutning till E4/E20, med Robin Eriksson som depåchef.

Tar över SL

De får asfaltera i Järfälla

Vindkraft löser småländskt elunderskott

Bristen på el i regionen kring småländska Åseda ska snart vara ett minne blott. Lösningen är 47 vindkraftverk i Uppvidinge kommun med en årlig elproduktion som beräknas uppgå till drygt 600 GWh, vilket skulle kunna förse 120 000 villor med hushållsel.

Överklagar jätteupphandling

Prisas för ökad gruvproduktion och högre säkerhet

Kapten! 28 Volvolastare anmäler sig

Nyligen var det uppställning för ett gäng nyinryckta i Eskilstuna. Uppställningsplatsen var dock inte en kaserngård utan hos Swecon där 28 specialutrustade Volvolastare anmäldes sig till tjänstgöring i det svenska försvaret.

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Sommarjobb på sliten väg

Vägledning om åtgärder kring mikroplast

Tungt för företagen

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Öppet brev till EU om kollektivtrafiken

Robotar gör armeringskorgar

Nio nya i Nacka

Nya bostäder i Gävle

Toppchef lämnar Scania för Daimler

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125